Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
124 години от смъртта на Капитан Петко войвода (1844 - 1900)

Тракийци в цялата страна почетоха паметта на легендарния Войвода

Искра Чернева

На 7 февруари 2024 г. се навършиха 124 години от смъртта на Капитан Петко войвода,  патрон на Тракийската организация, български национален герой и крупна историческа личност, която се издига до най-възвишения идеал за свобода, за независимост на България и за мир на Балканите.

Пред паметника на Капитан Петко войвода в Борисовата градина в София тракийци почетоха датата на неговата кончина. Присъстваха членове на ЦР и на ВК на СТДБ, на ТНИ и на Софийското тракийско дружество „Тракия“: Красимир Премянов-председател на СТДБ, чл.-кор. проф. Васил Проданов – председател на ТНИ, проф. Павел Демиров - член на ВК на СТДБ, Краснодар Беломорски – зам.-председател на ЦР на СТДБ и председател на СТД „Тракия“, Мария Божкова - член на ВК на СТДБ, Стоян Райчевски - член на ВК на СТДБ, Стефан Начев - гл. секретар на СТДБ, Светла Пълева, Георги Лушнарев, Зорница Радонова и Искра Чернева.

Чл.-кор.-проф. Васил Проданов откри с встъпителни думи на признателност проявата. Всички с едноминутно мълчание почетоха паметта на патрона на нашата организация.

Стоян Райчевски - член на ВК на СТДБ, припомни  знакови факти от биографията на големия герой.

Народният певец Георги Лушнарев внесе много емоция с  песен, посветена на войводата, а накрая всички заедно запяха странджанския химн „Ясен месец“.

Във Варна Регионалното тракийско дружество организира възпоменание пред гроба на героя, в централните варненски гробища.

Членове на Тракийско дружество „Странджа“ в гр. Бургас се събраха пред паметника на своя патрон. Кратка реч по повод годишнината произнесе Лазар Налбантов - заместник-председателя на дружеството. С минута мълчание и много цветя бе почетена паметта на легендарния войвода.

В Хасково възпитаници на 4 училища заедно с представители на ТД „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“ почетоха паметта на Войводата. Председателят на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ Кирил Сарджев разказа на децата за живота и делото на националния герой.

Представители на Тракийско дружество „Одринска епопея“ - Стара Загора и Тракийско дружество „Фере“, с. Ракитница, общ. Стара Загора поднесоха цветя пред паметника на българския национален герой в парк „Тракия“ в града на липите. Възпоменателно слово бе произнесено от Цанко Атанасов, председател на Тракийското дружество в Стара Загора.  С едноминутно мълчание, присъстващите почетоха паметта на героя.  

На 7 февруари тракийци в Созопол празнуваха 146 г. от  Освобождението на града от османско иго и почетоха капитан Петко войвода с тържествени слова, цветя и минута мълчание.

Тракийци от дружеството в град Крумовград отбелязаха с цветя, слово и поклонение 124-тата годишнина от смъртта на великия български войвода и революционер пред неговия паметник в града.

В  гр. Маджарово  в поклонението участваха учители и ученици от СУ „Д. Маджаров“ граждани и представители на общинската администрация,  ръководството и членове на Тракийското дружество. Бяха поднесени цветя на признателност пред  делото на великия  ни войвода.  Ученичка  Ивайла Чолакова от 6 клас на СУ „Д. Маджаров“ представи стихотворението „Ода за един войвода”, написано от Стефан Милев, а Певческа група „Иглика” към НЧ „Н. Й .Вапцаров 1961 г.”, поздрави всички с песента, посветена на легендарния войвода „Петко льо, капитанине…”. 

Тракийци в Търговище, Казанлък, Сливен, Ямбол, Поморие, Смолян, Димитровград и др., сведоха глави и поднесоха цветя пред паметниците и паметните плачи на легендарния войвода.


 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн