Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
Тържествено поклонение пред паметника на Екзарх Антим I в Одрин

На 1 декември 2015 година се навършват 127 години от смъртта на ЕКЗАРХ АНТИМ I. По този повод на 29 ноември в двора на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, гр. Одрин, Република Турция, се проведе тържествено поклонение пред паметника на великия българин.

Антим I (1816-1888) е първият български екзарх (1872-1877), виден политик и общественик, оставил трайна диря в българската история като борец за независимостта на Българската църква.

Венци и цветя пред паметника на Екзарх Антим Първи поднесоха представители на СТДБ, тракийци от цялата страна, признателни  българи и народни представители, ученици и учители от природо-математическа гимназия във Видин, която носи негово име.

Тържествени слова пред паметника на великия българин произнесоха: Кр. Премянов – председател на СТДБ, Михаил Миков - председател на НС на БСП, Велислава Дърева - журналист, Георги Иванчев  - дългогодишен директор на  Видинската гимназия „Екзарх Антим Първи”.

Това е първото поклонение пред паметника на Екзарх Антим Първи в Одрин, след като Светият синод на Българската православна църква по молба на СТДБ отхвърли искането на Вселенския патриарх Вартоломей  да махне паметника от двора на българската църква в Одрин.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн