Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Интересът към Балканските войни доведе група младежи в Брюксел като награда, осигурена от Евгени Кирилов

Ангажираността на българския евродепутат социалист Евгени Кирилов с каузата за намиране на решение на проблема с имотите на тракийските бежанци, останали на турска територия, е една от важните черти на дейността му като евродепутат още от 2007 г. Той, заедно със своята колежка Маруся Любчева, бяха съвносители на поправка, чрез която въпросът влезе в доклада за напредъка на Турция в ролята й на страна кандидат за членство в ЕС. Но българският евродепутат е съпричастен към проблема на тракийските бежанци не само на политическото и дипломатическото поле. През 2012 г. той пое инициативата да осигури като награда посещение на Европейския парламент в Брюксел за десетте най-добре представили се участници в конкурса на Съюза на Тракийските дружества в България и Тракийския научен институт на тема "100 години от Балканските войни и разорението на тракийските българи". След като в началото на 2013 г. журито разгледа работите на многобройните средношколци от цялата страна, които взеха участие в конкурса, и обяви победителите, дойде време те да "получат" своята награда.

На 5 и 6 юни - два прекрасни топли и слънчеви дни - младежите бяха гости на Евгени Кирилов в Брюксел. При своята среща с тях г-н Кирилов ги поздрави не само за доброто им представяне в конкурса, но и за интереса и любознателността им към историята на България, към родовата памет и желанието им да научат повече за минали събития, които са белязали съдбите на техните предци и наследници. Той изрази своята радост, че може да ги посрещне в Европейския парламент, който е една от важните институции на Европейския съюз и чиято работа и дейност все още не са добре познати в България. Европейският парламент представлява гражданите на Европейския съюз, той е много прозрачно работеща институция, подчерта г-н Кирилов, която защитава интересите на обикновените хора. Той им даде за пример младежката безработица, която е много сериозен проблем в редица държави от Евросъюза, включително и в България. Европарламентът настоява за вземането на спешни мерки от страна на правителствата, за отделянето на средства в бюджета на ЕС, както и за разработването на специална политика, която да подпомага намирането на решение на този проблем. Евгени Кирилов каза, че не трябва да се допуска младите хора, след като завършат своето образование и са подготвени, да остават без работа и изрази надежда, че усилията на национално и европейско ниво ще доведат до положителна промяна. Българският евродепутат пожела успех на младежите, да продължават да обогатяват знанията и уменията си и да постигнат мечтите си. От своя страна, средношколците благодариха за възможността да дойдат до Брюксел, да разгледат и се докоснат не само до европейските институции, но и до една различна култура. От тях и от Съюза на Тракийските дружества в България Евгени Кирилов получи книги по интересната за него тема за тракийските бежанци.

В Европейския парламент младежите за кратко присъстваха на заседание на Групата на социалистите и демократите и бяха поздравени с "добре дошли" от председателя на Групата, австрийският евродепутат Ханес Свобода, който ги приветства и като победители в конкурса на патриотична тема. По-късно те можаха да чуят интересна лекция за функционирането на европейските институции и по-специално на Европейския парламент, за работата на евродепутатите и за актуални въпроси от дневния ред на Европейския съюз.

Като любители на историята средношколците имаха възможност да посетят и два музея в Брюксел. Първият от тях, Парламентариумът, чрез модерни, интерактивни средства, представя историята на европейския континент след Първата световна война и на европейската интеграция. От снимките и информацията за редица знакови събития, посетителите постепенно се пренесоха в съвременността и можаха да прочетат и чуят мнения на граждани и на политици за безспорното положително значение на обединяването на европейските държави, което им осигурява мир и просперитет. Посещението на Музея на военната история бе не по-малко интересно и вълнуващо за гостите от България. Неусетно премина времето в разглеждане на залите с експонати от Средновековието, през световните войни и битки с национално значение за Белгия, до танковете и самолетите, които са били на въоръжение в различни европейски държави.

Със своята архитектура, забележителности и дори фонтани, Брюксел също впечатли младежите, които имаха късмета да разгледат града облят от слънчева светлина. Кулинарните специалитети на Белгия - гофретите, бонбоните и пържените картофи също не останаха незабелязани и добавиха "вкус" към видяното и чутото. Преживяването, което самите гости нарекоха "незабравимо", ще остане запечатано и в много снимки. Но то вече се превърна и в начало на нови приятелства между връстници, които се срещнаха, запознаха и прекараха заедно два дни в Брюксел, благодарение на спечелената от тях награда и на Евгени Кирилов, който любезно я осигури.

/в. "Дума", 08.06.2013 г.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн