Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Победителите в конкурса „100 години от Балканските войни и разорението на тракийските българи” на посещение в Европарламента

Разработките на единадесет български  ученици от различни краища на страната бяха класирани като най-добри в конкурса, обявен от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт на тема: „100 години от Балканските войни и разорението на тракийските българи”. Съгласно регламента на конкурса победителите,  водени от Ваня Стоянова – секретар на ТНИ и Ваня Стоилова от СТБД, на 5 и 6 юни посетиха Европейския парламент в Брюксел.

Пътуването до Брюксел стана реалност благодарение на българския евродепутат Евгени Кирилов, който през 2012 г. пое инициативата да стане домакин, осигурявайки наградата - посещение на Европейския парламент. Уместно е да припомним изключителната ангажираност, с която като евродепутат г-н Евгени Кирилов работи за търсене на път за решаване на проблема с имотите на тракийските бежанци.

Българските младежи бяха посрещнати изключително сърдечно от г-н Кирилов, който ги поздрави за доброто им представяне в конкурса, за интереса им към историята на България, към родовата памет и желанието им да научат повече за минали събития, белязали съдбите на техните предци и наследници. Средношколците благодариха за възможността да посетят Брюксел и поднесоха от името на Съюза на Тракийските дружества в България на г-н Евгени Кирилов книги за тракийските бежанци.

Българските средношколци имаха честта, макар и за кратко да присъстват на заседание на Групата на социалистите и демократите, по време на което бяха поздравени като победители в патриотичен конкурс от председателя на Групата, австрийският евродепутат Ханес Свобода. По-късно те изслушаха лекция за функционирането на основната институция в Европейския съюз, обогатявайки знанията си за работата на евродепутатите.

С огромен интерес младите хора разгледаха новооткрития музей на Европарламента и посетиха едни от най-известните забележителности на града.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн