Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци отдадоха последна почит към отец Александър Чъкърък

На 19 март 2923 г. в православната църква „Свети Георги“ в Одрин Старозагорският митрополит Киприан и свещеници от България и Гърция отслужиха света заупокойна литургия за отец Александър Чъкърък, който през годините работеше неуморно за защита на българщината и тракийската кауза, за опазване на християнската вяра и традиции.

За последна почит към отец Чъкърък, който беше член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, дойдоха Красимир Премянов, председател на СТДБ, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ, Маргарит Петров, зам.- председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Одринска епопея”  в гр. Стара Загорла, членовете на ВК на  Съюза: член-кор. проф. Георги Михов, д-р Ваня Иванова, гл. редактор на в. „Тракия“, Василка Вангелова, председател на ТД „Тракия“ в Свиленград, представители тракийски дружества от цялата страна. Последна почит към отец Чъкърък отдадоха кметовете на Малко Търново, Кърджали и Одрин Илиян Янчев, Хасан Азис и Реджеп Гюркан, посланикът ни в Турция Ангел Чолаков, генералните консули на България в Истанбул и Одрин – Васил Вълчев и Борислав Димитров, представители на българската дипломатическа мисия в Турция, свещеници от България, Гърция и Турция, енорийският свещеник на Кърджали отец Петър Гарена и много родолюбиви българи.

Съболезнователни адреси и венци изпратиха президентът на Република България Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, представители на държавни и обществени организации от България и Турция.

Отец Чъкърък бе положен в двора на храмa „Свети Георги“ в Одрин след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган  е подписал указ това да се случи.

Дълбок поклон пред паметта му!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн