Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Поздравителен адрес и желание за участие в СТДБ от българския свещеник в Одрин Александър Чъкърък

Александър Чъкърък е син на известния българин Филип Чъкърък, който в продължение на години полага безвъзмездни грижи за поддържането на двата български храма в Одрин - „Свети Великомъченик Георги“ и „Св. св. Константин и Елена“. По пътя на бащата тръгва и синът Александър Чъкърък, който завършва духовното си образование в България.

През 2001 година Александър Чъкърък е ръкоположен за свещеник от митрополит Галактион, а от началото на 2003 г. служи в Одрин и до днес се грижи за двете български църкви, редовно отслужва литургии и съдейства за съхранение на българщината и православната вяра на територията на Република Турция. В тази си дейност той е подпомаган от своята съпруга Мария Чъкърък, чиято апостолска работа и всеотдайност са еталон за родолюбие и пример за подражание.

Тракийци ежегодно провеждат национални тракийски събори в храмовете в Одрин и поддържат ползотворно сътрудничество със семейство Чъкърък. Затова поздравителният адрес от Александър Чъкърък по повод Общото отчетно - изборно събрание на ВК на СТДБ, съпроводен с желание за участие в работата на Съюза, беше приет с изключителна радост. Членовете на Върховния комитет единодушно гласуваха за избирането на Ал. Чъкърък във ВК на Съюза.

Ето и написаното от отец Чъкърък:

До: 
Красимир Премянов
Председател на СТДБ
                                                                                                       
                                                                                                      
До: членовете на
Върховния комитет на СТДБ

                                                                          
Уважаеми господин Премянов,

Уважаеми членове на Върховния комитет на СТДБ,


Имам честта и удоволствието да ви приветствам по повод на 125-ата годишнина от началото на организираното тракийско движение в България. Съюзът на тракийските дружества в България е родолюбива организация, която заслужава уважение и респект за дейността си, чрез която съхранява паметта за поколенията и работи за защита на православието.

Вашата организация стана инициатор за набиране на средства за обновяване на черквите в Одрин и превърна родолюбивата инициатива в общонационално дело, което бе подкрепено от държавните институции, от Светия синод на Българската православна църква и от българската общественост. Днес обновените църкви са средище за защита на българщината и православието на територията на Република Турция.

Чрез националните тракийски събори, провеждани в Одрин Съюзът на тракийските дружества в България през годините последователно защитаваше българския дух и православието.

Ето защо, за мен ще бъде чест да се присъединя към Върховния комитет на СТДБ и да дам своя принос за каузата на организацията.
                                                                                             
 С уважение,
 Александър Чъкърък


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн