Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Патриаршески църковен събор избра достоен предстоятел на БПЦ

На 30 юни 2024 г. Патриаршески избирателен църковен събор избра за предстоятел на Българската православна църква Видинския митрополит Даниил. 

Той е роден на 2 март 1972 г. в Смолян със светското име  Атанас Трендафилов Николов. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва английска филология в Софийския университет, а на следващата година продължава в Богословския факултет на университета. През 1997 г. става послушник в Хаджидимовския манастир под духовното ръководство на тогавашния неврокопски митрополит Натанаил. През август 1999 г. е подстриган от него в монашество и ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир, през 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство. През 2008 г. по решение на Св. синод е ръкоположен за епископ с титлата Драговитийски и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, е назначен за негов викарий. На 4 февруари 2018 г. е избран от Св. синод за видински митрополит.

Четвъртият патриарх в най-новата история на България е български духовник, възпитан в Христовата вяра. Неговите изявления винаги са били канонични. Той е познат в църковните среди като силно вярващ и нравствен духовник, който се отличава с добродетелен и благочестив живот, благ и смирен, но твърд в отстояване на позициите си. Доказателство за последното бяха изявленията му срещу неканоничните решения на Константинополския патриарх Вартоломей.

Изборът на новия български патриарх беше осъществен в условия на засилваща се несигурност както във вътрешен план, така и в международните отношения, чиято доминираща характеристика е войната, в т.ч. и срещу Православието. България е ситуирана на геополитически кръстопът, който се намира между военните действия в Украйна и Близкия изток, започнали като регионални, но с шансове да разпалят световна война. За съжаление, голяма част от българските политици нямат усет нито за ветровития кръстопът, на който е разположена страната, нито реална оценка за променящия се свят. В тези условия ролята на патриарха и на Българската православна църква като стожер на сигурност, са изключително важни.

Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, след като прочете акта за избора на новия български патриарх и Софийски митрополит, припомни историята на българската църква и подчерта значението на вярата за съхраняването на българския народ във времената, в които държавата е била поробена.

Новоизбраният български патриарх Даниил получи инсигниите - знаците, на патриаршеското достойнство. За разлика от останалите митрополити от Светия Синод на БПЦ, които носят две отличия – енголпие и нагръден кръст, Българският патриарх, носи на гърдите си три отличия за патриаршеското си достойнство – св. Кръст и два енголпиона – с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Зелената патриаршеската мантия е символ на автокефалния статут на Българската  църква. Зеленият цвят я отличава от червените мантии на Константинополските патриарси, подарявани им от Византийските императори. Предстоятелите на всички славяноезични църкви носят зелени мантии – Сръбска, Руска, Полска и Чешка църкви, вкл. и Грузинската. Зеленото е символ на патриаршеското достойнство в слявяноезичните църкви.

Бялата епанокалимавка символизира духовната чистота на личността, чистотата на православната вяра и нейната непорочност, за които предстоятелят трябва да съблюдава. Тя също е традиционна сред славяноезичните църкви.

Патриаршеският жезъл не е различен от епископския. Жезълът, който беше връчен на новоизбрания Български патриарх е жезълът на Българския патриарх Кирил, първият след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г.

По време на интронизацията новоизбраният български патриарх Даниил отправи към Бога молитва за бъдещото си служение и благослови българския народ.

За първи път военен ритуал последва интронизацията на патриарха. След церемонията в катедралния храм „Св. Александър Невски“ пред Паметника на Незнайния воин президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните роти от Националната гвардейска част. След това се състоя ритуал по издигане на националното знаме. Символите на българската държавност свързаха минало и настояще като напомниха за ролята на църковните ни водачи, които в дни на тежки изпитания за българския народ, са поддържали неговия дух, идеята за държавността и за независимостта на Българската църква.

Днес председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов изпрати до Негово Светейшество Българският патриарх Даниил поздравителен адрес., чиито текст публикуваме.

ДО
НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО
БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ ДАНИИЛ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД НА БПЦ

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,


Позволете ми от името на ръководството и хилядите членове на Съюза на тракийските дружества в България, както и лично от свое име да Ви поздравя с избора и интронизацията за Български патриарх и Софийски митрополит.

Благопожелаваме Ви крепко здраве и успехи в отговорното служение. Нека онова, което ще Ви ръководи в днешните трудни времена, бъдат мирът, добротата, взаимното уважение и разбирателството между хората, водещи до благоденствие на Родината ни и на българския народ.

Убедени сме във Вашата непоколебима воля да отстоявате независимостта и традициите на БПЦ, чиято история е изстрадана. Тя непрекъснато напомня своите послания, свързани с вековната борба за достойнство и самостоятелност, които трябва да се отстояват и днес.

Оставаме с надежда, че както досега, така и занапред ще продължим традиционно добрите отношения между Българската Православна Църква и Съюза на тракийските дружества в България.

На многая лета, Ваше Светейшество!

КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТДБ


                                       

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн