Актуално - Слова
 
 


Тракийски дружества
Поздравителен адрес от Румен Радев - президент на Република България

На 26 март г.г. тракийци честваха тържествено Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея.

По този повод в СТДБ се получи поздравителен адрес от г-н Румен Радев - президент на Република България, в който се казва:

Уважаеми господин Премянов,
Уважаеми дами и господа,

За всеки българин Денят на Тракия е съкровен израз на почит и памет.

Почит към храбрите наши воини, оставили костите си по тракийските поля през Балканската война.

Памет за хилядите невинни жертви, за изкорененото българско население от Одринска и Беломорска Тракия и голготата на бежанците.

Именно днес трябва да се чуе ясно, че победите на българското оръжие не бяха кръстоносен поход. Нашите предци избраха тежкия път на войната не от верска или народностна ненавист, а в името на справедливостта, от дълг към свободата на своите братя.

Не приемаме славата на българското оръжие да се използва за подхранване на фанатизъм и оправдаване на актове на насилие и омраза.

Гордеем се със светлия пример на тракийските дружества, които в търсене на справедливост не поискаха мъст за претърпените злини. Вече повече от век се уповаваме в девиза „Не забравяй, но не отмъщавай“.

За съжаление, и през тази година ще констатираме, че остава открит въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци. Че очакваме ясен ангажимент към справедливите искания на тракийци. От своя страна, поставих това искане на турския президент при срещата ни в Брюксел през миналата година.

И нека, отново събрани край паметника на Одринската епопея, да си припомним мъдрите думи, положени в неговите основи: „Щастлив и блажен е този гражданин, който с дела помага за преуспяването на Отечеството, а най-сладката смърт е онази, дадена за благото на Родината.”

Поклон пред героите, отдали себе си на тракийската кауза.    

Да живее България!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн