Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Празнична литургия за Рождество Христово в българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул

На 26 декември 2021 г. по инициатива на Васил Лязе, председател на Българската екзархия в Истанбул, и със съдействието на Генералното консулство на България в града на Босфора, с празнична литургия за Рождество Христово бе отбелязан храмовият празник на българската църква „Свети Стефан“ (Желязната църква), намираща се на брега на Златния рог.

Светата литургия бе водена от митрополит Емануил, упълномощен от Цариградския патриарх Вартоломей. Част от литургията бе изнесена от група български и гръцки свещеници. Старозагорският митрополит Киприан участва в празника като представител на Светия синод на Българската православна църква и на Негово Светейшество българският патриарх Неофит, по покана на г-н Васил Лязе. В службата участва и хора на Старозагорската опера. За съжаление, по-голяма част от службата премина на неразбираемия за българите гръцки език.

На службата присъстваха българският генерален консул Васил Вълчев, представители на дипломатическата ни мисия в града край Босфора, главният прокурор Иван Гешев, Васил Лязе, председател на Българската екзархия в Истанбул, архитектката Фикрие Булунмаз, по чийто проект бе реставрирана Желязната църква преди 3 години, гости от България и представители на българската общност, живеещи в града.

Цариградските българи и присъстващите на Рождественската света литургия бяха поздравени от президента на Република България Румен Радев, който в поздравителния си адрес, прочетен от генералния консул Васил Вълчев, подчертава:
„Храмът „Свети Стефан“ е не само място за черкуване. Той е и светъл символ на нашата история и свидно място за поклонение. Бих искал да ви поздравя за положените от Вас усилия през изминаващата 2021 г. за съхранение на българския дух и традиции, за опазване на българското културно-историческо наследство, като ви уверявам, че българската държава и в бъдеще ще продължи да подкрепя нашите сънародници в Истанбул“.

Поздравление изпрати и председателят на СТДБ Красимир Премянов, който беше поканен, но по обективни причини не можа да присъства на службата.

След литургията главният прокурор Гешев изрази съжаление, че по-голямата част от службата е била на гръцки и не е могъл да я разбера, като подчерта, че се надява „по-често да има служби в този стълб на българщината и те да са на църковнославянски.“

Българският генерален консул Васил Вълчев също изрази надежда, че службите в българските църкви зад граница ще започнат да се водят основно на черковнославянски език.

В словото си след литургията Старозагорският митрополит Киприан подчерта, че църквата „Св. Стефан“ е „перлата на българщината“ в Истанбул, възстановена благодарение на добросъседските отношения и със средства българската и турската  държави. Митрополит Киприан поздрави генералния консул Васил Вълчев за грижата му в опазването на добрите дипломатически взаимоотношения между двете съседни държави. Той изрази и своите почитания към Васил Лязе за особените му заслуги към делото и мисията за запазване и съхраняване на българските църкви в Турция.

Подчертавайки, че светата литургия е била изключително въздействаща, митрополит Киприан заяви: „Богослуженията са благодатни, когато има единство във вярата, единство в любовта, истината и надеждата и именно тогава православната църква може да бъде силна и винаги ще бъде силна“.

След края на тържествената литургия НВП митрополит Киприан се присъедини към Коледното тържество на Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“, което се проведе в сградата на Българската екзархия в кв. Шишли, в Истанбул. Децата и техните учители представиха пред гостите празнична програма, включваща коледни песни, стихотворения и изложба, посветена на българските традиции и обичаи. На тържеството децата получиха подаръци по повод Рождество Христово от Старозагорския митрополит, както и ръчно изработени сурвачки, осигурени от хасковското тракийско дружество „Георги Сапунаров“, с председател Кирил Сарджев.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн