Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
По предложение на Съюза на тракийските дружества една от метростанциите в София ще носи името „Тракия”

Днес, на своето 52-ро заседание Столичният общински съвет (СОС) е одобрил имената на метростанциите по третия лъч на метрото и една от тях ще носи името „Тракия”.

Предложението за наименуване на една от метростанциите с името „Тракия” е на Съюза на тракийските дружества в България, чиито мотиви са исторически и патриотични.

Понятието „Тракия” има два основни смисъла. Първият е като географски регион в рамките на днешните граници на България, в който се включват Тракийската низина, Родопите, Средна гора и Странджа (съответно областите Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Пазарджик и Смолян). Вторият е културно-исторически и е свързан с много по-широките граници, които са се включвали в този регион от Карпатите до днешна Мала Азия в античността, и с който се идентифицират събития в нашата история, представляващи част от възприятията на нашето минало. Предложението на СТДБ за наименуване на една от метростанциите с името „Тракия” е мотивирано от необходимостта за съхраняване  на историческата памет.

Изборът коя точно метростанция  да носи това име е на СОС.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн