Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Литературна вечер, посветена на книгата на Елена Алекова „Моите срещи в Хасково“

Искра Чернева

На 27 февруари в литературен клуб „Перото“ се състоя представянето на книгата на Елена Алекова „Моите срещи с Хасково“ в памет на Димитър Шалапатов, напуснал този свят през 2023 г. , дългогодишен председател на ТД „Георги Сапунаров“ в Хасково.

Елена Алекова е поетеса и писателка, доктор на филологическите науки, превежда от руски и беларуски език. Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти и на Съюза на учените в България. Тя е и член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България.

Произведението е сборник със спомени от срещите на писателката с изявени творци и общественици, родени и работили в Хасково, между които и представители на тракийското движение и Съюза на тракийските дружества в България - Никола Инджов, Янко Димов, Коста Андреев, Костадин Карамитрев, Ивайло Балабанов, Димитър Шалапатов, Хубен Стефанов, Иван Митев и др. Две от седемте части на сборника  -  „Тракийската памет“ и „Делото продължава“, отразяват конкретно контактите й с дейците на тракийското движение.

Проявата бе открита от поетесата Надежда Захариева. На литературната вечер присъстваха и представители на ръководството на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт: чл.-кор. проф. Васил Проданов - председател на ТНИ и член на ВК на СТДБ, и Стоян Райчевски - член на ВК на СТДБ, Искра Чернева, които  поздравиха Елена Алекова с новата й книга.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн