Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Предстои VI издание на Националния конкурс „С песните на Калинка Згурова“

Лазар Налбантов

Предстои VI-то издание на националния конкурс „С песните на Калинка Згурова“, което ще се проведе на 13 и 14 април 2024 година. Тази година събитието ще се проведе в родното село на именитата българска певица с. Дебелт, общ, Средец, област Бургас. Основен организатор е Община Средец, на която от 2012 г. Калинка Згурова е почетен гражданин. Събитието ще е  под патронажа на кмета инж. Иван Кичев и е подкрепено от Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ), както и от бургаското Тракийско дружество „Странджа“. Родовите корени на Калинка Згурова са именно от Източна Тракия и певицата от дете е свързана с тракийската организация и кауза, член е на Върховния комитет на СТДБ. Тя е съмишленик и редовен участник в повечето тракийски събори и мероприятия, любима изпълнителка на поколения тракийци.

През годините на своето творчество народната певица е била винаги свързана с родния странджански край. Множество участия в събори, концерти, майсторски класове и творчески срещи е реализирала в град Средец и съставните общински селища. Тя е сред учредителите и постоянен изпълнител в добре известния конкурс за млади изпълнители на странджански и тракийски песни и мелодии – Национален странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“, който вече над 30 години се провежда в община Средец.

Доказала безспорния си талант на първия за България събор-надпяване в с. Граматиково през 1960 г., Калинка Згурова изгражда своята певческа кариера в професионалните школи на Ансамбъл „Пирин“ и Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио (известен с името си „Мистерия на българските гласове“). Носителка е на редица национални награди, между които статуетка „Нестинарка“ за цялостно творчество от МФФ –Бургас, „Златен век“ на министерство на културата, орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен на президента на Република България, Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, златен медал „Капитан Петко Войвода“ на СТДБ и много др. Калинка Згурова е и сред малкото български изпълнители отличена със световната музикална награда „Грами“.

В Златния фонд на БНР и фонотеките на регионалните му станции певицата има над 300 самостоятелни песни, и солови участия в дуетни, камерни и хорови песни.

Националният конкурс „С песните на Калинка Згурова“ има за цел да се популяризира репертоара на певицата, да се съхранят песенните образци на фолклорното богатство от Странджа и Тракия, да се съхрани и популяризира певческото богатство на Странджа и на нейната гласовита представителка Калинка Згурова. Основната мисия на конкурса е да се приобщи младото поколение и учениците към българския фолклор и да се създаде възможност за изява и откриване на нови дарования в областта на песенното ни фолклорно богатство.

Поради засиления интерес към репертоара на певицата сред участниците няма определени възрастови ограничения и на читалищната сцена в с. Дебелт ще си дадат среща от най-малките до най възрастните изпълнители на хубавите ни български народни песни. Изпълненията им ще бъдат оценявани от изтъкнати специалисти в областта на народната ни музика, като най-добрите ще бъдат отличени с първа, втора, трета награда и най-голямата – Приз на името на певица.

Освен традиционните отличия ще бъдат връчени и специални награди от името на кмета на Община Средец инж. Иван Кичев, на председателя на СТДБ г-н Красимир Премянов и награда на Тракийско дружество „Странджа“ гр. Бургас.

Своеобразен домакин е и НЧ „Светлина – 1924“ с. Дебелт, което на 13 и 14 април ще бъде огласено от изпълненията на талантливи самодейци и професионалисти от цялата страна.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн