Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Поетична вечер, посветена на Иван Гранитски-директор на издателство „Захарий Стоянов“, в Литературния салон на КК „Тракия“ 18 май 2022

Искра Чернева

На 17 май Литературният салон на КК „Тракия“ се оказа тесен за многобройните любители на изящното слово. Дългоочакваното представяне на поетичната книга „Акварели“ на Иван Гранитски, издадена от издателство „Захарий Стоянов“, събра хора на перото и изкуството, журналисти, софиянци и тракийци, които се насладиха на красивата му поезия. Сред тях бяха поетите Боян Ангелов - председател на СБП, Надя Попова, Петър Андасаров и Атанас Звездинов, Мая Вапцарова, художниците Анатолий Станкулов и Владимир Пенев, писателят и учен Стоян Райчевски, Красимир Премянов - председател на СТДБ, Илко Шивачев - член на ВК на СТДБ, пълномощният министър-посланик в посолството на Руската Федерация у нас г-н Филип Воскресенский, журналистът и гл. редактор на „Епицентър“ Валерия Велева, Светлана Шаренкова, Димитър Иванов - директор на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда, Валя Радинска, режисьорът Любомир Халачев, Румен Сербезов.

Вечерта бе открита от поетесата Надя Попова, която наблегна върху факта, че книгата е резултат от сполучливата симбиоза на двама много талантливи творци – поетът Иван Гранитски и художникът акварелист Ивайло Мирчев. Естетическите достойнства на внушенията според нея трябва да търсим в задълбоченото размишление на автора, философския му поглед върху света и предназначението на човека, умението му да акцентира върху малките неща и радости в живота, в чувствителния му поглед върху силата на любовта. И всичко това поднесено със съвършени, изтънчени поетични слова.  За общото емоционално въздействие върху читателя несъмнено значение имат и красивите акварелните рисунки, оформящи изданието. Човек трябва да живее със сърцето си и с пулса на звездите – така най-кратко можем да обобщим авторските послания. 

Приветствие поднесе и председателят на СБП Боян Ангелов, който е близък приятел на поета. Той прочете своите бележки към творбата, озаглавени „Акварелни октави“.  

Иван Гранитски благодари за интереса към книгата му. С вълнение той разказа за възрожденската мисия, която си е поставила една внушителна група от творци на перото, четката и науката, свързана с многобройни пътувания, поетични вечери и срещи с изкуството из страната. Малко преди началото на вечерта, заедно с художниците Владимир Пенев и Анатолий Станкулов са се върнали от Кюстендил, където са посетили Художествената галерия и са дарили 1000 тома класическа и съвременна българска литература.  Иван Гранитски е озаглавил  „Октави“ кратките си поетични творби от „Акварели“. А защо е избрал точно това заглавие за книгата си? За акварелната техника  е характерна ефирната светлина на заобикалящия ни свят, пречупена през възприятията на художника. Чрез нея най-въздействащо се предават художествените послания за любовта и красотата. Включените 50 октави блестящо се съчетават с 28 акварелни рисунки, защото и двамата автори са търсили доказателство на идеята, че „словото понякога рисува, а образът разказва“.  Иван Гранитски разкри, че подготвя и нова своя книга, която съвсем скоро ще бъде в ръцете на читателите.

Художникът Ивайло Мирчев в изказването си сподели свои разсъждения за близката връзка между поезията и живописта като видове изкуство, които въздействат емоционално и силно върху публиката. В този смисъл той много лесно е намерил пътя към стиховете на Иван Гранитски, който накрая прочете свои стихове от „Акварели“. Мъдростта им и красивите поетични метафори, поднесени много елегантно и непринудено,  развълнуваха присъстващите:

„Ще минат дни години
с тревата ще се слееш
И в небесната градина
сърцето ти ще пее“.

Или

“Дори когато ти е тежко
не спирай да вървиш
Днес си само пешка
Но утре Цар. И виж
как всички ще те гледат
със завист и почуда
Всъщност загубата е победа
а славата – принуда“.

(Стиховете са дословно предадени, както са публикувани в книгата, без пунктуационните знаци.)

„Акварели“ можете да закупите в книжарницата на издателство „Захарий Стоянов“ на ул. „Стефан Караджа“ 7А в столицата.

До края на месец май ще има още литературни прояви:

19 май – представяне на книгата „Реализация“ на бившия директор на Национална Служба „Сигурност“ Юлий Георгиев

31 май - представяне на книгата „Titanic.BG“ на Любомир Шопов

Начален час 18.00 ч. в салона на КК „Тракия“ на ул. „Стефан Караджа“ 7А
                                                                                

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн