Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Премиера на книга с публицистика „Родопа е предел“

На 22 октомври 2019 г., в Големия салон на БАН беше представена книгата с публицистика „Родопа е предел“, чиито автор е Елена Алекова.

Водещ бе Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България. Книгата излиза със съдействието на СТДБ, ТНИ, Дружба „Родина“. Председателят на СТДБ връчи юбилеен медал „175 години Капитан Петко войвода“ на авторката за работата й в полза на българщината.
В словото си акад. Г. Марков заяви:

„Публицистиката на Елена Алекова съчетава силата на фактите с плама на поезията, което я прави истинска и четивна. Авторката е толкова убедена в правотата си, че я предава убедително и на неизкушения от тематиката читател, за да почувства и разбере премеждията в съдбата на родопските българи. Аз се надявам, че всеки, прочел тази народополезна книга, когато се озове във вълшебните Родопи, ще погледне с други очи и на природата, и на историческите паметници, и на своите сънародници в планината на Орфей. Придобитите знания ще спомогнат за усилването на българщината, от която толкова много се нуждаем в епохата на всеядната глобализация, за да можем успешно да римуваме Отечество с Човечество“.

Пред публиката говориха проф. Атанас Семов, проф. Ел. Огнянова, Димитър Димитров, М. Попов, Р. Копукова, които подкрепиха тезата на авторката за необходимостта от отстояване на българщината в Родопите.

В културното мероприятие участваха Илия Луков, близки, приятели и почитатели на Елена Алекова.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн