Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на жертвите на Илиева нива

На 6 юни 2015 г. тракийци и стотици граждани почетоха паметта на жертвите, загинали на  Илиева нива. На това свято място, преди 101 години редовната турска войска избива над 200 деца на българи, прогонени от родните им места в Южна Тракия.

Организатори на Националния тракийски събор са община Ивайловград, Съюзът на тракийските дружества в България, младежкият и женският съюз към Съюза на тракийските дружества в България.

На събора присъстваха Кр. Премянов - председател на СТДБ, Диана Овчарова - кмет на Община Ивайловград, Добри Беливанов - областен управител на Хасково, Д. Добрев – депутат, В. Кастрева – заместник министър на МОН, Тодор Ангелов – председател на Бургаското тракийско дружество и член на Централното ръководство на СТДБ, Р. Вълчева -  председател на варненското тракийско дружество, член на Централното ръководство на СТДБ и председател на ТЖС, Нонка Матова – председател на Пловдивското тракийско дружество и член на Централното ръководство на СТДБ, председателите  на тракийските дружества Михаил Вълов, Яни Янев, Кирил Сарджев,  Стефан Танев, Димитър Шалапатов, Тодор Каваков, Милка Спасова, Кирил Киряков, Маргарит Петров. Присъстваха и представители на Тракийския младежки съюз -  Десислава Костова  и Цанко Атанасов, както и хиляди тракийци  от тракийски дружества в цялата страна.

"Нека, където преди 102 години детският крехък живот е прекършен, да поставим най-хубавото цвете, заради неизживените детски мечти, заради неизпетите песни, заради онези, които се превърнаха в бял мрамор"- заяви в своето слово Диана Овчарова, кмет на Община Ивайловград.
Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието и науката подчерта, че този скръбен ден на преклонение се преплитат минало, настояще и бъдеще, той е и предупреждение, и напомни думите на Св.Анастасий, че единственият отговор на омразата е любовта.

Председателят на СТДБ Красимир Премянов  припомни, че  този ден се превърна в традиция, който трябва да се съхрани, защото в него се прекланяме пред ценността на детския живот, пред тъжната и тежка бежанска орис, съпътствана от кръв и сълзи. "Нашите думи са думи на състрадание, на съчувствие и незабрава. Тук сме, защото знаем, че народ без памет е народ без корени." - каза той и подчерта, че българският парламент трябва да признае и осъди геноцида над тракийските българи, за да бъде принудена и Турция да го признае официално.

Съобщено бе, че организаторите са получили приветствени адреси от президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.
 
Паметникът на тракийското дете бе обсипан с цветя и венци. Съборът продължи с изпълнения на тракийски детски състави на сцената на Илиева нива. Венци бяха поднесени и на паметника на Капитан Петко войвода в село Плевун.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн