Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
Проф. д-р Георги Янков дари нов параклис на родното си село Ефрем

Проф. д-р Георги Янков е виден деятел на тракийското движение. Неговото име е знаково в развитието на българското висше образование и на УНСС. Той е автор на над 190 научни публикации и е включен е в енциклопедията "Научната слава на България".

Преди броени дни с дарението, което направи на родното си село Ефрем проф. Янков записа името си сред имената на онези  дарители и родолюбци, които са оставили трайна диря в родната история чрез възвисяването на човешкия дух над меркантилното.  Благодарение на дарителското дело на Георги Янков днес с. Ефрем има нов параклис – „Св. Георги Победоносец”, който наподобява параклиса в с. Сачанли в Беломорска Тракия, разрушено по време на трагичните събития през 1913 година, откъдето са корените на професора.

СТДБ поздравява проф. Янков с благородното дело и му пожелава здраве и творческо дълголетие!

Пo-долу препечатваме статията, публикувана във в. „Хасковска Марица” на 18 окт. 2015г. от Весела Тодорова.

Нов храм в Ефрем пази спомен за Сачанли
Автор: Весела Тодорова

Проф. д-р Георги Янков дари на родното си село Ефрем нов параклис - "Св. Георги Победоносец". Християнският храм е вдигнат насред фамилен имот с бадемова градина, където някога е била къщата на учения в маджаровското село.  Параклисът хвърля мост между Ефрем и Сачанли - селото в Беломорска Тракия, разрушено по време на трагичните събития от 1913 година, откъдето са корените на повечето преселници тук. Селото, където някога са живеели повече от 900 души, сега наброява едва 70-80.

Параклисът бе осветен от архиерейския наместник на Харманлийска духовна околия - отец Атанасий Странски в съслужие с отец Живко. Дарител за родолюбивия градеж е и Вълчо Баланов, чиито предци също са тракийски бежанци от Сачанли. След ритуала бе осветен и раздаден курбан за здраве и благополучие.

В Ефрем съм живял до 7 клас. Мястото, което избрахме за параклиса, е настина сакрално. Вижда се язовир “Ивайловград”, връх Марина, до тракийския скален комплекс Глухите камъни по въздух са само 3 км, сподели проф. Янков. Преди няколко години по моя инициатива обновихме построената в селото през 1887 г.  църква "Св. Атанасий", която е една от най-старите в региона и е обявена за паметник на културата, припомни той. Новият параклис наподобява този в центъра на Сачанли, построен от един грък като знак за възпоменание на нашите предци. Селото в днешна Гърция е в руини, там не живее никой, но този храм пази спомена жив, каза още професорът. От Сачанли произхожда и неговият род. Припомняме, че през 2013-а той описа в книга историята на родното си село Ефрем. Специално място в неговия труд заема именно разказът за драматичната съдба на тракийските и малоазийските бежанци. 

Проф. Георги Янков е основател и ръководител на катедра "Политология" в УНСС. В периода 1999-2005 г. е директор на филиал "Икономика и управление" в Хасково. Той има над 190 научни публикации. Включен е в енциклопедията "Научната слава на България".

/Хасковска Марица 18 октомври 2015г.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн