Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Празнична литургия в българския храм „Свети Георги” в Одрин

На 23 декември, в навечерието на големия християнски празник Рождество Христово, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи празнична литургия в българския храм „Свети Георги” в гр. Одрин, Република Турция. В църковната служба участваха свещеник Александър Чакърък, пазител на българската светиня в Одрин, свещенослужители от храма, български свещеници от Стара Загора и Свиленград,  и хор от Старозагорската опера.

На тържествената литургия присъстваха Кр. Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - зам. председател на ЦР на СТДБ, Кирил Сарджев -  зам.председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров”, Хасково,  дипломати от Генералното консулство на България в Одрин: Васил Вълчев - Генерален консул, Радослава Кафеджийска - Първи секретар, Мюзеян Узунова - Втори секретар и завеждащ Консулска служба.

В съботния ден в храма пристигнаха потомци на тракийски бежанци от София и Хасково, представители на българската общност в Одрин и гости от пограничните населени места в България и Гърция.

В словото си Старозагорският митрополит Киприан благодари на Съюза на тракийските дружества за ролята им за съхранение на българщината и православието, поздрави всички с настъпващите Коледни празници, като отправи пожелания за здраве и смирение в навечерието на Рождество Христово, единение на православните християни, мир и благополучие за всички хора по света.

Приветствие към гостите на празника отправи и генералният консул на Република България в Одрин Васил Вълчев, като пожела здраве и благополучие на всички хора по света.

В приветствието си към присъстващите председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, изтъкна ролята на българската държава, на генералното консулство в Одрин, на свещ. Ал. Чакърък и  на тракийци, за съхраняването и поддържането на българщината. Той пожела здраве, мир и единение на всички православни християни.

Председателя на СТДБ Кр. Премянов и Кр. Беломорски поднесоха цветя пред паметника на Антим Първи в двора на църквата „Св. Константин и Елена”.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн