Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Радио Стара Загора организира XXIII национален радиоконкурс „Славейче“

Мирослав ВАСИЛЕВ
БНР - Радио Стара Загора

Първата извънстолична радиостанция на БНР – Радио Стара Загора организира поредното издание на Националния радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче 2022“. Конкурсът е музикална емблема на Радио Стара Загора и на Българското национално радио в полето на фолклорната музика.

За участие се допускат деца от цялата страна, разделени в три възрастови групи – до 7, до 12 и до 16 навършени години. В отделна категория се надпяват учениците от специализираните училища по изкуствата и паралелки с разширено изучаване на музика.

Настоящото издание ще се проведе на 9 и 10 април 2022 г. от 10 часа в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора. Необходимо е участниците да изпълнят две хороводни народни песни, а навършилите 12 години – една хороводна и една безцензурна песен. Условието е песните да бъдат оригинални традиционни образци от съответните фолклорни области на изпълнителите, като се представят в „чист вид“ (акапелно), без музикален съпровод и авторска намеса. По този начин Радио Стара Загора стимулира издирването на отдавна забравени или непознати песенни образци от селището или региона, към който принадлежат.

За участие в конкурса не се изисква такса. Крайният срок за подаване на заявки е 7 април 2022 г.

Голямата награда за младите таланти, класирани на първо място е професионален звукозапис със специален аранжимент, продуциран от Радио Стара Загора, а от всички лауреати в надпяването слушателите ще имат възможност да гласуват за песен на слушателя.

Специален член на журито ще бъде младата певица Петя Панева - победител в музикалното риалити предаване „Гласът на България“, солист на народния оркестър на БНР.

Допълнителна информация за регламента и заявка за участие - телефон 042/616-414, както и на сайта на Радио Стара Загора.

Детският радиоконкурс „Славейче“ е една от най-авторитетните изяви на Радио Стара Загора в областта на фолклора. Началото е поставено през 1994 г. по идея на дългогодишния радиожурналист Здравка Димова в партньорство с музикалния редактор Кинка Ватева. В първите издания се състезават певци и инструменталисти, а в последствие конкурсът протича изцяло в песенен формат.  

Здравко Гeоргиев, директор на Радио Стара Загора:

„Нашият конкурс е дал старт на много певци, които „Славейче“ откри, даде им възможност да станат едни известни български артисти. Конкурсът се превърна в мит, защото той носи много история и детски усмивки. Винаги даваме широка популярност и възможност на децата да се радват, да горят с този конкурс, да покажат най-доброто и накрая да получат своето макар и по детски – професионално удовлетворение. За тях е много важно да усетят мириса на студиото, как става качеството, как от една невинно изпята детска песен може да се получи нещо съвършено, защото детските гласове са съвършени. Работейки с професионалисти, ние искаме да ги въодушевим – да изпълняват български народни песни, да отстояват каузата на българското народно творчество и все повече да ни радват, когато станат едни прекрасни изпълнители“.

Здравка Димова, инициатор на конкурса (Златен фонд на Радио Стара Загора):

„Славейче“ излетя изпод крилото на предаването „Пъстра броеница“. Ние следим развитието на нашите лауреати и им се радваме, защото всички защитават в бъдеще своя талант и постъпват в музикалните училища, получават признания и отличия на други конкурси, но тяхното самочувствие идва най-напред от „Славейче“. Изпълненията им звучат първо в програмите на Радио Стара Загора и Националното радио наред със звездите в българския фолклор. Много инструменталисти признаха, че първата голяма сцена, самочувствието на можещи им даде Радио Стара Загора и никога не трябва да забравят, че „Славейче“ е първото им стъпало към голямото изкуство“.

В 85-годишната история на Радио Стара Загора българската народна музика се ползва с особена привилегия и признание. Нейните почитатели от първите предавания до днес остават все така верни. Конкурсът „Славейче“ е модерна форма за изява на даровити деца. Като лауреати на този конкурс пред микрофона на Радио Стара Загора първи запяват изтъкнати професионални певци, солисти на Оркестъра за народна музика на БНР. Сред тях са имената на Дарина Славчева, Женя Казакова, Ивелина Димова, Пепи Христозова, Деси Слава, Николай Урумов, Димитър Арнаудов, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов, за първи път в ефира прозвучават мелодиите на инструменталистите Добромир Велев, Явор Бобев, Петко Янгьозов, Никола Гайдаров и много други талантливи изпълнители.

„Славейче“ се провежда под специалната грижа на редколегията на Радио Стара Загора и е част от културното богатство на града и Българското национално радио.

 


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн