Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Радио Стара Загора ще излъчи пряко предаване от конкурса „С песните на Калинка Згурова“ в Дебелт

На 13 април първото извънстолично радио в България – Радио Стара Загора ще излъчи пряко от с. Дебелт предаването за фолклорна култура "От извор се песен лее“, по време на VI национален конкурс „С песните на Калинка Згурова“.

По покана на именитата странджанска певица и Община Средец, микрофоните на Радио Стара Загора ще бъдат разположени в 100-годишното читалище „Светлина-1924“, където ще се провежда конкурса-надпяване.

Пред радиослушателите Калинка Згурова припомни: "Веднага след първия събор в с. Граматиково (1960 г.) направих първите записи в Радио Стара Загора (1961 г.) с оркестъра на Панайот Янев. Затова Радио Стара Загора ми е много мило и скъпо".

По време на конкурса „С песните на Калинка Згурова“ водещият и музикален редактор Мирослав Василев ще срещне слушателите с някои от участниците, представители на професионалното жури и странджански изпълнители от региона. В продължение на 3 часа в ефира на Радио Стара Загора ще звучат изпълнения на певци и инструменталисти от Средец, Дебелт, Драчево и Дюлево, както и първите студийни записи на Калинка Згурова от 1961 г. Предаването ще ви срещне и с директора на Националния археологически резерват „Деултум – Дебелт“ г-жа Красимира Костова, която ще представи културно-историческото наследство на община Средец.

Всяка събота в „От извор се песен лее“ се срещат миналото и модерното в народната музика и творците, които я създават. Това е предаване, което търси живите традиции от радиорегиона и музикалните ценности на народното творчество; проследява развитието на съвременните изпълнители, открива и млади таланти в полето на фолклорната музика. Рубриките „Гласове от Загоре“, „Наследници на песента“, „Живи човешки съкровища“, „Съборянско“, „От Златния фонд на Радио Стара Загора“ и др. са очаквани с интерес.

В тези „фолклорни“ минути звучи музика от богатата фонотека на Радио Стара Загора - богатство, събирано повече от осем десетилетия и почитателите непрекъснато се множат. Живата връзка със слушателите прави предаването още по-интересно и желано.

„От извор се песен лее“ се излъчва всяка събота от 12.20 до 15.00 часа на честотите на Радио Стара Загора и онлайн на https://binar.bg/radio-stara-zagora/.

ЖУРИ НА 6-ТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „С ПЕСНИТЕ НА КАЛИНКА ЗГУРОВА“

Калинка Згурова – Председател

За свой откривател певицата счита големия странджански певец Сава Попсавов, който забелязва гласовите и́ дадености още в училищна среда.
Доказала безспорния си талант на първия за България събор-надпяване в с. Граматиково през 1960 г., Калинка Згурова изгражда своята певческа кариера в професионалните школи на Ансамбъл “Пирин“ и Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио (известен с името си „Мистерия на българските гласове“).

Певицата свързва живота си с композитора Стефан Кънев, двамата реализират поредица музикални проекти. След неговата кончина създава фондация „Кънев-Калинка Згурова“, с която подпомага обучението и реализацията на млади фолклорни таланти. Председател е на независимо женско дружество “Благодетел“
Издала е над 20 самостоятелни музикални албуми, книгите “Гласът на Странджа“ и „199 песни от репертоара на Калинка Згурова“.
В Златния фонд на БНР и фонотеките на регионалните му станции певицата има над 300 самостоятелни песни, и солови участия в дуетни, камерни и хорови песни.

През своята 60-годишна творческа дейност е отличена с редица музикални и национални награди.

Лазар Налбантов

Средното си образование завършва в бургаското училище ”Добри Чинтулов”, профил народно пеене. Завършва История с педагогически профил в Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски”, магистърска програма по Етнология във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий“, след което и магистратура в Университет “Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас.
В периода 2009 – 2012 г. е председател на тракийската организация в Бургас. От 2012 – 2013 г. е завеждащ отдел История към ОИМ “Проф. Александър Фол“ гр. Малко Търново, след което работи в отдел Култура към Община Средец. През 2011 и 2012 година е хонорован преподавател в ПГМЕЕ гр. Бургас. От 2015 до 2020 година е директор на Общински детски комплекс гр. Средец. След спечелен конкурс е директор на ОУ “Найден Геров“ гр. Бургас.
От 2017 г. е заместник председател на Тракийско дружество “Странджа“ гр. Бургас, председател на НЧ “Преображение – 2017“ гр. Бургас и член на настоятелството на НЧ “Паисий Хилендарски – 1928“ гр. Бургас.
През 2007 г. издава първия си самостоятелен албум ”Златото на Странджа”. Получава много награди и отличия, между които Първа награда в Националния Радиоконкурс ”Славейче” – Стара Загора 1998 г., Приз от Първият Национален фестивал ”Песни за Капитан Петко Войвода” – Варна 1999 г., Лауреат от VIII-я събор в Копривщица 2000г., Специална награда от НСТС ”Фолклорен венец Божура” – 1998, 1999, 2004 г., Приз „Странджа пее” с. Граматиково 2004 г., Приз ”Георги Павлов” 2004 и мн. др.
През 2015 г. издава песнопойката „Българе глава дигнали, българе и кумитькету..”, която е първи опит на съставителя в записване и публикуване на фолклорни материали от Странджа.
През 2023 г., съвместно с композитора Ташо Барулов издават музикален сборник „Странджански народни песни в съпровод на пиано от репертоара на Лазар Налбантов“. Изданието е специализирано за нуждите на музикалните школи, училища и висшите учебни заведения.

Руска Драганова

Родена е в град Поморие, но рода й е от странджанското село Драчево,
родно място на народните певци Комня Стоянова и Георги Драганов.
Солистка на хор за обработен фолклор „Перуника“ при НЧ „Просвета-1907“, Беляковец, общ. Велико Търново.
Ръководител на трио Христови, където пее заедно със своите дъщери. Член на Тракийско дружество „Одринска епопея“, гр. Поморие.
Носител на приз „Калинка Згурова“ от I-ви национален фолклорен конкурс „С песните на Калинка Згурова“, гр. Бургас
 През годините е била жури в:
• Национален фолклорен събор „Хоро се вие, песен се пее“ с. Миланово, община   Своге;
• Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден“, гр. Поморие;
• II-РИ Национален конкурс „С песните на Магда Пушкарова“, гр. Бургас

Калинка Вълчева

Началото на кариерата си започва като певица в Ансамбъл за народни песни и танци в град Тервел. През 1960 г. взема участие в Първия добруджански събор, на който печели първа награда. Четири години по-късно печели златен медал на Втория републикански фестивал на художествената самодейност в град София с песента „Посъбра Стоян дружина“.
По-късно е приета за солистка в Ансамбъла за народни песни към Българското национално радио.  известен с името “Мистерията на българските гласове”, където работи в продължение на 23 години.
Носителка е на множество международни награди и отличия, сред които златен медал на Световен фестивал за младежта и студентите през 1968 година в София и първа награда на Международен фолклорен фестивал в Тунис през 1969 г.
В чест на певицата в град Тервел ежегодно се организира конкурс на нейно име. Калинка Вълчева е една от емблематичните певици на Добруджанската фолклорна област.

Доц. д-р Наталия Рашкова

Eтномузиколог, доктор по изкуствознание. Завършила  Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“
Научната ѝ работа е свързана с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
Изследва локалните етнокултурни и музикални традиции, инструменталното фолклорно музикално изпълнителство, антропологията на музиката, културната идентичност на мигрантски, етнични и религиозни общности у нас и зад граница и др.
Преподава в бакалавърски и магистърски университетски програми, ръководи докторанти.
Член е на редакционните колегии на академичните списания „Български фолклор“ и „Културно-историческо наследство“.

Олга Сагаева 

Завършва висшето си образование в Българска държавна консерватория (сега НМА ”Проф. Панчо Владигеров”). След това журналистика в СУ ”Св. Климент Охридски”.
От 1971 г. след конкурс е назначена за музикален редактор в БНР.
През 1973 г. в продължение на 20 години работи  в Студия за телевизионни филми  “Екран” към БНТ.
От 1993 до пенсионирането си отново работи в БНР – програма „Хоризонт“.
През 2000 г. е основател и дългогодишен организатор на радио-конкурса „Млади фолклорни таланти”.
Участва в Асоциация T.A.N.G.R.A. при реализирането на Фестивал на българите по света „Аз съм българче“. Председател е на музикалното жури.
Журира В много  фолклорни фестивали и конкурси  за поп музика из цялата страна. Повече от 15 години е била в журито на фестивала “Пирин фолк” гр. Сандански.
 

 


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн