Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
На 10 и 11 август ще се проведе Национален тракийски събор в Славейно

На 10 и 11 август т. г. поборническото село Славейно ще отбележи 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Организатори на събора са Община Смолян, Съюз на тракийските дружества в България (СТДБ), Кметското наместничество в с. Славейно, НЧ „Съгласие-1883”, Църковното настоятелство.

По традиция съборът ще започне в 10:30 ч. със заупокойна молитва в памет на десетките знайни и незнайни родопски герои, дали живота си за свободата, обединението и независимостта на българските земи.

Програмата на събора на 10 август, ще продължи с митинг и концерт, а вечерта от 21:00 ч. ще се проведе тържествена заря.

На 11 август програмата предвижда представител на СТДБ да произнесе тържествено слово в м. Хайдушки поляни, полагане на венци пред паметника на преображенци, провеждане на литургия в храма „Света Богородица” и поклонение пред гробовете на Пею и Кольо Шишманови.

Ръководството на Съюзa на тракийските дружества в България и  организационният комитет на събора  канят тракийци, граждани, журналисти, представители на държавни институции и обществени организации да уважат събора, посветен на 110 години от Илинденско – Преображенското въстание.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн