Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Покана за изложба „Родопско величие“ в Европейската нощ на музеите в град Смолян

Автор: проф. Илия Пеев

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ ще представи изложба и каталог „РОДОПСКО ВЕЛИЧИЕ“

През 2005 г. Министерството на културата на Франция организира за пръв път инициативата „Европейска нощ на музеите“ (The European Night of Museums), която бързо се възприема от десетки държави и оттогава ежегодно участват повече от 1200 музея с над 2 милиона посетители.

Република България се включва още в първото издание на инициативата. На 14 май 2022 година за пореден път стотици храмове на културата и изкуството у нас ще посрещнат своите посетители, които ще почувстват посланията на духовния празник.

Централно събитие тази година на Европейската нощ на музеите в град Смолян, на 14 май 2022 г., е изложбата и каталога „Родопско величие“ и среща с варненската художничка Сияна Струнчева. Изложбата „Родопско величие“ съдържа цикъл портрети на дванадесет родопчани и хора, които завинаги са свързали името си с Родопите, а животът и делата им и до днес предизвикват преклонение и почит - Момчил юнак, Дельо хайдутин, Поп Григорий, Рада Казалийска, Капитан Петко войвода, Кольо Шишманов, Яна Шишманова, Пейо Шишманов, полковник Владимир Серафимов, Стою Шишков, Екзарх Стефан, Николай Вранчев.

РИМ „Стою Шишков“ в Смолян е събрал в каталог портретите, нарисувани от Сияна Струнчева, с кратки исторически бележки, които представят техния живот и дейност.

Варненската художничката Сияна Струнчева е завършила магистърска степен по „Педагогика на обучението по пластични изкуства”, специалност „Живопис” в Шуменския университет „Епископ К. Преславски“. Участвала е в международни, национални и регионални конкурси и форуми на изкуството.

Експозицията „Родопско величие“ съдържа 34 творби - портрети, живописни работи и графики и е вече изложена в музея от 21 октомври 2021 - празник на Община Смолян и честване 109 години от освобождението на смолянския край от османско владичество по време на Балканската война – 1912 г.

На 14 май 2022 година от 18:00 часа, в Европейската нощ на музеите, в РИМ „Стою Шишков“ - град Смолян, ще се състоят представянето на каталога към изложбата, среща с художничката и рецитал на актьора Румен Бечев по „Време разделно“.

 

 

Портрет на Капитан Петко войвода

За кореспонденция с художник-педагог Сияна Струнчева:

http://sss-bg.com/portfolio
+359 87 87 98 264
s_strun@mail.bg

Професор д. пс. н. Илия Пеев
E-mail: ippeev@abv.bg
Mob.: +359 898 359 647
Home: +359 52 757 472  

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн