Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Честване на 120 години от Илинденско - Преображенското въстание във Варна

Проф. Маринела Грудева

С празничен концерт – събор, на 22 юли, Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ и Регионалното тракийско дружество във Варна отбелязаха заедно 120 годишнината от Илинденско - Преображенското въстание. Проявата бе осъществена с подкрепата на кметството в кв. Аспарухово и лично на кмета – Ивайло Маринов.

Заупокойна молитва, в памет на загиналите въстаници, отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска св. Митрополия. С изпълнението на химна „Ясен месец“,  хористите от читалище „С Тракия в сърцето“ поставиха начало на честването. За историческото значение на въстанието говори председателят на Македонското дружество - г-н Апостол Апостолов. Приветствие към участниците и гостите в събора поднесе проф. д-р Маринела Грудева – зам. председател на Регионалното тракийско дружество. Тя подчерта значимостта на примера на предците ни, който намира израз не само в проявата на висок патриотизъм, жертвоготовност и себеотдаване, но и в осмислянето на единството на мисъл и действие в името на обща цел и свят идеал. Изключителен интерес предизвика спектакъла „Жива картина“ - възстановка на обявяването на Крушевската и Странджанската република, реализирана от сборна формация на Клуб „Миноносец Дръзки“ - гр. Варна,  Патриотичен клуб „Възраждане“ – гр. Търговище, Регионален клуб „Традиция“ и „7 пехотен Преславски полк“ от гр. Велики Преслав и НПО „Жива история“ – гр. Шумен.

Тържеството завърши с богата фолклорна програма, изнесена от състави на Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ и на читалище „С Тракия в сърцето.“

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн