Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Покана за среща с Таня Мезева - потомка на тракийски бежанци от Одринска Тракия

Тракийското дружество в с. Тополи, Народно читалище „ Св. св. Кирил и Методий -1927“ и РТД – гр. Варна канят тракийци и съмишленици на среща с Таня Мезева - потомка на тракийски бежанци от Одринска Тракия. Тя ще гостува на 21 май 2024 г. от 18.00 ч. в читалището на с. Тополи, за да представи своите произведения и своите картини.

Тази дата е годишнина от възстановяването на организацията към РТД - Варна в с. Тополи. На 21 май 2022 г. по предложение на инициативен комитет бе възстановена Тракийската организация в с Тополи. На тази среща присъстваха г-н Кирил Йорданов - представител на Съюза на тракийските дружества в България, г-жа Геновева Михова -  председател на филиала на Тракийския научен институт в морския град и членове на Управителния съвет на РТД - Варна.

Избрана е тази дата, тъй като тя е знакова за село Тополи.  Местното население са бежанци от Одринска Тракия. Дали са име на своя параклис - Аязмо (с лековита вода)  „Св. св .Константин и Елена“ и всяка година правят курбан за здраве на населението. И днес тази традиция продължава с почит и уважение към нашите предци, за здраве и берекет на техните потомци и жителите на с. Тополи.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн