Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Възпоменание пред гроба на Капитан Петко войвода в централните варненски гробища

Регионалното тракийско дружество във Варна организира възпоменание по повод 124-ата годишнина от смъртта на Капитан Петко войвода пред гроба на героя, в централните варненски гробища. Възпоменанието бе организиран в сътрудничество с филиала на Тракийския научен институт в морската столица, Сдружение за възстановяване на българската слава „Бран“, Сдружение „Задруга Хан Крум“, Македонско културно-просветно дружество, Териториалните обединения на тракийските и малоазийските българи от гр. Варна, с. Тополи, с. Осеново и с. Гроздьово.

Във встъпителните си думи проф. д-р Маринела Грудева – съпредседател на Варненското дружество подчерта, че за Петко войвода е писано много и много е казано. Но, надали написаното и изреченото може да изчерпи съдържателно и в дълбочина един живот и едно дело, които са обозначени с понятието ГЕРОИЗЪМ.

Възпоменателно слово за големия българин и патрон на тракийското движение у нас, изнесе доц. д-р Геновева Михова – председател на филиала на Тракийския научен институт в гр. Варна.

С едноминутно мълчание, присъстващите почетоха паметта на героя. Венци и цветя бяха поднесени както от организаторите и съорганизаторите на събитието, така и от представители на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, Общински съвет - Варна, обществени и политически организации.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн