Събития - Регионални
 
 


Тракийски дружества
Среща на потомци на тракийски бежанци, основатели на с.Тополи по повод Деня на Тракия

Христо Христов

Регионално тракийско дружество – Варна отбеляза Деня на Тракия със знаменателна среща на потомците на тракийски бежанци, основатели на с. Тополи /Инджекоьой/, под мотото „Да запазим родовата памет ЖИВА!“ 

Основен инициатор, организатор и домакин на проявата бе Териториалното обединение на тракийци в населеното място, с председател Денка Георгиева, Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1927“ с председател  Илияна Стоянова и Кметството с кмет Благовест Георгиев. 

Програмата бе наситена с широка палитра от тракийски песни, факти и събития от старата и съвременната история на селището, както и съкровени разкази, разкриващи лични съдби. Особен интерес предизвика споделената от кмета на с. Тополи и вече реализирана инициатива на местната власт за именуване на улици с имената на местни тракийци.

В проявата взеха участие: съпредседателят на РТД – Варна - Павел Лозанов, членове на УС и Младежката секция, Ръководството на ТНИ – филиал Варна, в лицето на неговия  директор доц. Геновева Михова и Симеон Кулиш – научен секретар. Повече от две часа многобройната публика аплодира изпълненията на самодейните състави и индивидуалните изпълнители.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн