Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Изключителен интерес към Енциклопедия „Тракия“ във Варна

Проф. д-р Маринела Грудева

Организираните от Съюза на тракийските дружества в България, Тракийския научен институт, филиала му във Варна и Регионално тракийско дружество в морската столица две срещи, на 16 юни 2023 г., посветени на представянето на уникалното и единственото, на този етап, научно-справочно издание, съдържащо обобщена информация за българското национално движение в Тракия от Възраждането до наши дни, различните форми на неговата организация, промените в целите, личностите и общностите, участващи в този процес – Енциклопедия „Тракия“, преминаха при изключителен интерес.

Първата среща бе осъществена в читалището на с. Тополи, което започна да се пълни с хора близо час преди обявеното начало. Някои от тях се бяха облекли, от уважение към проявата, с тракийски носии. По стар български обичай, на входа на читалището, гости и публика бяха посрещнати с хляб и сол. Срещата започна с изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“, от певческата група към читалището. Встъпително слово произнесе г-н Красимир Премянов – председател на СТДБ. Авторитетното представителство на авторския колектив на Енциклопедия „Тракия,“ в лицето на проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, доц. д-р Ваня Стоянова и Стоян Райчевски завладяха аудиторията още с уводните си слова. Естествено зародилата се дискусия доведе до извода, че духът на тракийските бежанци продължава да живее в мислите и сърцата на техните потомци, с каквито преобладаващо е заселено с. Тополи. Бяха направени много изказвания. Споделени бяха и семейни съдби от дълбочината на извора на родовата памет. Поради ограничеността на времето, много въпроси останаха  незададени. Това даде повод да се предложи провеждането на втора среща, през есента. В заключителната част на проявата, председателят на СТДБ г-н Красимир Премянов и проф. д-р Маринела Грудева – зам. председател на Регионалното тракийско дружество във Варна връчиха членски карти на членовете на Регионалното тракийско дружество от с. Тополи. Проявата бе уважена от Саша Стоева експерт Регионален център на читалищата – Варна и кмета на с. Тополи – г-н Благовест Георгиев – също тракиец и член на тракийското дружество.

Втората среща бе осъществена в Арт салона на Радио Варна. Началото й бе поставено отново с химна на Странджа „Ясен месец“, в изпълнение на хористи към читалище „С Тракия в сърцето“, под диригентството на Калина Германова – негов секретар. Проявата бе уважена както от членове на Регионалното тракийско дружество от Варна и с. Осеново, така и от членове на ТНИ – филиал Варна, председатели и членове на обществени, патриотични и политически организации, читалищни и музейни дейци, много граждани. В словото си, председателят на СТДБ г-н Красимир Премянов открои значимостта на Енциклопедията като безценен носител на историческата памет за тракийското движение, в един изключителен по широта времеви период. Авторският екип постави акцент върху различни детайли от процеса на съставянето на енциклопедичния труд като подели удовлетвореността си от възможността да се докосне до изключително оригинални факти, документи и събития. Г-н Стоян Райчевски открои личния принос на г-н Красимир Премянов както по осмислянето и конкретизирането на идеята за събиране, обработване и предоставяне, на достъпен език, на огромната информация натрупана през годините за тракийските българи, така и за нейното практическо реализиране. По този повод, той му подари своята книга „Родолюбива Варна (хроника 1878 – 1944г.)“, с посвещение. Към авторите на Енциклопедията бяха отправени много въпроси. Направени бяха и предложения за допълване на историческата фактология с материали от лични архиви.

Екземпляр от Енциклопедия „Тракия“ бе подарен от авторите на читалището в с. Тополи и на Регионалното тракийско дружество във Варна.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн