Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
В Созопол се проведе 7-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените”

Днес, 14 май април 2016 г. в Созопол се проведе 7-та Национална инициатива - среща „Завръщане към корените” на потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Организатори на срещата са едноименната национална инициатива под ръководството на Б. Богданова – член на ВК на СТДБ, Тракийско дружество „Яни Попов“- град Созопол, с председател Гено Пухов, Съюз на тракийските дружества в България  и община Созопол.

Националната среща е завръщане към родовите корени, към спомена за прадедите, към техния бит и обичаи, откриване на неоткрити досега близки и роднини.

На срещата присъстваха Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, П. Рейзи – кмет на община Созопол, Гено Пухов – председател на Созополското тракийско дружество и зам.- председател на ВК на СТДБ, Тодор Ангелов, председател на тракийското дружество „Екзарх Антим I”, гр. Бургас, членове на Централното ръководство на СТДБ и на тракийски дружества от страната, потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия, гости от държавни институции, редакционният екип на вестник „Тракия”, историци, юристи, експерти от комисията по тракийския въпрос към СТДБ, експерти от Държавна агенция „Архиви” по проект „Български имоти на българи-бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия”, екип на предаването „Прокудени от бащин край” и др.

Панайот Рейзи – кмет на община Созопол откри срещата и приветства участниците в 7-та Национална инициатива „Завръщане към корените”. Приветствие към присъстващите поднесе и председателят на СТДБ.

Под мотото „Завръщане към корените“, бяха организирани фотоизложба, полагане на венци и цветя и на паметниците на Яни Попов и Капитан Петко Войвода, запалване на свещи  в памет на дедите от Беломорска и Одринска Тракия, прожекция на документален филм „Приказки от Балканите“, спектакъл „С песните на Тракия и Мала Азия - живи са тракийските и малоазийските родови корени“, раздумка с разговори, интервюта, спомени, снимки, откриване на близки и роднини, срещи по родове и села от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия.

Председателят на СТДБ и Гено Пухов – председател на ТД „Яни Попов“ в Созопол, засадиха брезичка като символ за бъдещите поколения тракийци, които ще пазят и развиват тракийските традиции и заветите на техните предци.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн