Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Шествие - протест в защита на моралните и имуществени права на тракийските българи

Автор: д-р Ваня Ангелова ИВАНОВА

На 16 април 2016 г. в  15:00 ч. от алеята на възрожденците в Борисовата градина започна мълчаливо шествие на потомците на тракийските бежанци, организирано от Съюза на тракийските дружества в България.  Участие в него взеха  стотици тракийци от цялата страна – от София, Стара Загора, Сливен, София, Айтос, Хасково, Карнобат, Бургас, Поморие, Плевен, Русе и др.

Шествието бе протест в защита на моралните и имуществени права на наследниците на бежанците от Тракия и Мала Азия, за обединение на гражданското общество и държавните институции в името на националното единение, националната идентичност и националните ценности.

В Борисовата градина  с венци и цветя тракийци почетоха паметта на Васил Левски и Христо Ботев.

С развети трибагреници и знамена на Тракия, под водещия лозунг: „Турция да признае геноцида над тракийските българи”, шествието премина през Орлов мост, изпълвайки цялото пространство до Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Плакатите, които носеха потомците на тракийските бежанци, чакащи повече от сто години справедливост, гласяха:  „Държавата да защити правата на тракийските българи”, „Не на пълзящата ислямизация на Родопите”, „Всеки ден в българското училище – един урок по родолюбие”.

Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества поиска от Българската държава да постави въпроса за имотите на тракийските българи като едно от условията за членство на Турция в ЕС, а Народното събрание да признае с декларация геноцида над тракийските българи.

Пред турското посолство, бе прочетена декларация, адресирана до холандския посланик, чиято страна председателства ЕС. В декларацията тракийци настояват всички преговори за членство на Турция в ЕС, да бъдат съпроводени с преговори за решаване на нерешените проблеми между България и Турция.

Пред Паметника на Незнайния воин председателят на СТДБ прочете декларация, адресирана към държавните институции на Република България – президент, председател на Народното събрание, министър – председател. В декларацията тракийци:
настояват българската държава да провежда активна политика в защита на тракийската кауза;
обвиняват българската държава, че е подминала с мълчание 100-годишнината от  избиването на над 60 хиляди български жени и деца  през 1913 година от редовна турска армия;
припомнят, че многократно са информирали държавните институции за периода от 1913 до 1923 г., когато близо половин милион българско население в Тракия и Мала Азия е прогонено насилствено или чрез икономическа принуда от родните си места, принудено да изостави собствените си имоти, без справедливо обезщетение. Турската държава повече от 100 години ползва незаконно тези имоти, а това на практика представляват тежки нерешени проблеми между България и Турция;
отказват да приемат използването на двойното гражданство от страна на турското правителство;
искат да бъде преграден пътя  на неосманизма в България, да се сложи край на османисткото пренаписване на историята и особено периода на геноцид над тракийските българи, защото това представлява поругаване на тяхната памет, поради факта, че българското правителство и парламент мълчат за геноцида и грабежа на тракийските българи.

Тракийци поднесоха венци пред Паметника на Незнайния воин.

С изпълнения на ансамбъл „Българе” и голямо тракийско хоро завърши шествието на тракийци, които за пореден път напомниха на държавата, че  има отговорност към тях. Отговорност, която задължава в името на миналото, настоящето и бъдещето на род и родина, част от които са тракийските българи.

В линка можете да видите кадри от шествието, заснети от ген. Тодор Бояджиев: https://www.youtube.com/watch?v=StjD3ZcsLho

По-късно ще бъде публикуван пълен запис от шествието.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн