Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Почина Никола Инджов, член на ВК на СТДБ

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че ни напусна Никола Инджов - член на ВК на СТДБ и на ТНИ, виден активист на тракийското движение, достоен човек, талантлив поет, публицист и преводач.

Никола Инджов е роден на 30 септември 1935 година в Бургас. Детството му преминава в Созопол, в Гюмюрджина, днешна Северна Гърция, юношеството му - в Хасково. Завършва Икономически техникум, следва във ВИНС-Варна, учи испански език в Хаванския университет. Превежда поезия от испански, португалски, руски и сръбски език, стихосбирки на поети като Виктор Хара, Пабло Неруда, Лопе де Вега, Александър Прокофиев и много други  творци.

Творческата му биография включва дългогодишна работа като литературен редактор в различни български вестници и списания като  в. „Литературен фронт“, сп. „Картинна Галерия“, „Литературен вестник“, в. „Камбана“.  Сътрудник на радио София, основател на списанията „Отечество“ и „Камбана“, главен редактор в БНТ на Главна редакция за младежта и децата по времето на Леда Милева, главен редактор на в. „Тракия“ - орган на СТДБ, главен редактор на сп. „Родолюбие“. Член на Българския ПЕН-център и на Тракийския научен институт.

Никола Инджов е автор на редица стихосбирки и книги, сред които „Предчувствие“, „Кубамар“, „Сантиментален марш“, „По следите на норвежеца“, „Възречени от Манастър“.  Лауреат на много престижни награди, сред които Националната награда "Никола Фурнаджиев" за цялостно творчество, Националната литературна награда "Захарий Стоянов", на Съюза на българските писатели за цялостно творчество и принос в съвременната българска литература.

За изключителните му заслуги към тракийската кауза, на която посвети голяма част от живота си, той е награждаван с най-високите отличия на Съюза на тракийските дружества в България.

Поклон пред паметта му!

ЦР на СТДБ изказва съболезнования на семейство и неговите близки.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн