Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
СТДБ и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва подновиха споразумение

Като отчитат необходимостта от полагане на системни усилия за издигане на българския дух, родолюбивото и военно-патриотичното възпитание на българските граждани, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Съюзът на тракийските дружества в България (СТДБ) подновиха своето дългогодишно сътрудничество. Споразумението беше подписано на 16  февруари т. г. от председателите на двете неправителствени организации генерал от резерва Златан Стойков и Красимир Премянов.

На срещата, която се проведе в централата на СОСЗР, бе постигнато съгласие да бъде предложено на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов да бъде дадено престижно българско военно звание на Капитан Петко войвода. Известно е, че популярният наш борец за свобода получава званието „капитан” два пъти. Веднъж по време на Критското въстание (1866-1869 г.), което  е най-кървавото и най-продължителното от въстанията на критските гърци срещу османското владичество през XIX в. Втори път, след Освобождението, когато ген. Скобелев кани Петко войвода да му гостува в Русия. Там е представен на император Александър II, който го произвежда в чин капитан от руската армия и го отличава с орден за храброст „Георгиевски кръст“.

Споразумението предвижда провеждане на национални и регионални срещи, конференции, семинари, симпозиуми, ритуали и други съвместни инициативи. Двете организации ще ползват съвместно собствената клубна база на СОСЗР, ще работят за възстановяване, поддържане и изграждане на военни паметници и други, свързани с героичната история на българския народ в борбите и войните за независимост и национално обединение.

Първата голяма проява предстои на 26 март – Денят на Тракия.  Както всяка година централното честване ще бъде в столицата пред паметника на Одринци. Двете организации ще отбележат в цялата страна съвместно Денят на Тракия и 105 години от победата на Българската армия при Одрин по време на Балканската война.

Заместник председателят на СТДБ ген. Тодор Бояджиев подари на ген. Стойков своята нова книга  „Изповед на шпионина”, своеобразно продължение на двутомника „Наръчник на шпионина”, което  обяснява и избора на заглавието. И за да не бъде изтълкувано превратно пикантното заглавие, ген. Бояджиев подчертава: „Аз винаги съм бил разузнавач и съм работил за страната си, а не за чужда кауза и държава”.

При подписванeто на споразумението участваха още заместник-председателите на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов и полковник от запаса Чавдар Петров, главният секретар полковник от запаса Павел Станев, председателят на ЦКК генерал-майор от запаса Георги Кендеров и председателят на Столичната организация бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов; заместник-председателят на СТДБ Краснодар Беломорски, Кирил Йорданов, който е член на управителните съвети на двете организации, посланик Любомир Шопов и главният редактор на в. „Тракия” Тодор Коруев.  

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн