Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Завръщане към корените

На 28 април 2012, за трета поредна година бе проведена среща под надслов "Завръщане към корените" в гр. Сливен.  Инициатор на срещата бе Божана Богданова и екип от родолюбиви потомци на българи, прокудени от родните си места в Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Участие в срещата взеха над 150 потомци на бежанци, пристигнали от всички краища на България.

Срещата беше открита от кмета на Община Сливен Кольо Милев и председателя на Общинския съвет Соня Келеведжиева. На откриването присъстваха зам. кметът Иван Манчев, зам. председателят на Общинския съвет Иван Иванов, председателят на ТД "Лазар Маджаров" Кирил Киряков, общинският съветник д-р Димитър Павлов и др. официални лица.

От тази година срещата на тракийците е включена и в официалния културен календар на Община Сливен. Съорганизатори на инициативата са Община-Сливен, Общински съвет- Сливен, ТД "Лазар Маджаров"-Сливен и Националния съюз на тракийските дружества в България (СТДБ).

Беше отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите тракийци  за единението на  България  в храм-паметника "Св. Цар Борис Първи-Покръстител”, който е построен със средства на потомци на тракийски българи. Срещата продължи с полагането на цветя  на морената с паметна плоча и фото-изложба в галерия "Май".

Изследователи от БАН и специалисти от ДА "Архиви" дадоха компетентни отговори на поставените от участниците въпроси. Прожектирани бяха филми за съдбата на прокудените от Тракия българи и за посещения на потомците по родните места на предците им

Срещата  „Завръщане към корените” завърши с  изпълнения на автентични тракийски песни на  самодейни състави от Сливен, Казанлък, Свиленград и Старо село.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн