Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Среща в Кърджали по повод Деня на Тракия

Учредяване на филиал на Тракийския научен институт

Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт, ТД „Тракийско сърце”, Регионалният исторически музей в Кърджали и издателство „Захарий Стоянов”, организираха и проведоха среща с обществеността и с кмета на община  Кърджали по повод на Деня на Тракия.

Председателят на СТДБ в България Красимир Премянов и директорът на Тракийския научен институт проф. Васил Проданов представиха на кмета инж. Хасан Азис, идеята за създаване на филиал на Тракийския научен институт в Кърджали. Като една от първите задачи пред новата структура на Тракийския научен институт, който през тази година навършва 85 години от създаването си, проф. Проданов определи написването и издаването на история на Кърджали, неизменна част от която са тракийските българи. Община Кърджали изрази готовност да подпомогне реализирането на идеята.

По време на срещата си с тракийци и граждани на Кърджали, проведена в Регионалния исторически музей в града, която премина при изключителен интерес, директорът на Тракийския научен институт проф. Васил Проданов съобщи, че в града е учреден филиал на института, чиито директор е д-р Даниела Коджаманова. В изказването си той подчерта, че в региона има широко поле за изследване на демографските тенденции, икономиката и етнокултурните дадености, които могат да бъдат основа за бъдещи научни разработки на филиала.

В словото си председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов заяви, че Тракийският научен институт и тракийските дружества по места поддържат духа на тракийската кауза като част от националната патриотична кауза. Той информира, че се готви Закон за обезщетенията на тракийските бежанци, върху който работят авторитетни български учени и юристи.

Член кор. Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов” и член на ВК на СТДБ,  представи книгата „Душесловие на историята“ на акад. Георги Марков. Големият български учен, който също е член на ВК на СТДБ, обясни че „както познаването на философията на историята е важно, така трябва да проникнем и в психологията й”. Той специално акцентира на психологическата роля на водачите, героите и народните маси. Академик Марков е категоричен, че трябва да се намери онова, което сближава и хвърля мост между поколенията и ги свързва в обща историческа съдба.

Празничната програма завърши с вечер на тракийката, на която бяха представени автентични носии, кулинарни специалитети и изпълнения на местни фолклорни състави.

Акад. Георги Марков и издателят от издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски  посетиха Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров”, на която направиха дарение на книги.

Поднесени бяха венци и цветя на паметниците на тракийските войводи в Кърджали и региона.

Мероприятието бе отразено в медиите. Виж в рубриката на сайта: Актуално - В медиите.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн