Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Храмът „Света София“ в Истанбул става отново джамия

Върховният съд на Турция отмени решението на правителството на Кемал Ататюрк от 1934 г. за статута на музей на бившата църква „Света София“, която отново ще бъде превърната в джамия.

Темата е изключително чувствителна за тракийци и за всички православни християни, защото векове наред храмът е бил център на православния свят.

Решението за превръщането на храма в джамия предизвика много международни реакции. Русия и Гърция са сред държавите, които се изказаха срещу намеренията на Турция.

ЮНЕСКО, под чиято опека е храмът, в официално изявление припомни, че всяко решение трябва да бъде съгласувано с тях.

Позиции на ЦР на СТДБ по въпроса и относно невъзможността на Вселенския патриарх Вартоломей да защити достойнството на Православието, може да прочете на сайта в рубриката АКТУАЛНО-ПОЗИЦИИ.

Позициите са публикувани от Агенция "ФОКУС":

http://www.focus-news.net/news/2020/07/11/2789172/sayuzat-na-trakiyskite-druzhestva-v-balgariya-prizovavat-turskite-vlasti-da-revizirat-reshenieto-si-za-prevrashtaneto-v-dzhamiya-na-sv-sofiya.html

http://www.focus-news.net/news/2020/07/11/2789176/sayuzat-na-trakiyskite-druzhestva-izrazyava-kritichna-otsenka-za-nesposobnostta-na-vselenskiya-patriarh-vartolomey-da-zashtiti-dostoynstvoto-na-pravoslavieto-vav-vrazka-s-prevrashtaneto-na-tsarkvata-sveta-sofiya-v-dzhamiya.html

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн