Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Напусна ни Надежда Недкова

С прискърбие и болка научихме вестта за смъртта на Надежда Недкова - обичан и  уважаван член на софийското тракийско дружество и на Тракийския научен институт. Тя носеше в сърцето си идеите на тракийското движение и със силния си дух и жизненост беше пример за по-младите от нея. В нейно лице загубихме един добър, почтен, интелигентен човек и приятел.

Надежда Недкова е родена на 24 януари 1930 г. в град Стамболийски. Завършва гимназия в София, а след това се дипломира в Софийския университет със специалност философия и история.

Като внучка на Михаил Герджиков тя от дете е свързана със съдбата на прогонените от бащините си огнища българи, но животът й дава шанс да работи за тяхното дело едва след като години наред е последователно учителка, макетист и библиотекар.

От 1983 г. до пенсионирането си Надежда Недкова работи като архиватор в Тракийския научен институт при Центъра за българистика при БАН.

В колектив с ръководител професор Любомир Панайотов и участието на Костадин Пандев и Надежда Недкова излиза от печат книгата „Михаил Герджиков. Спомени. Документи. Материали.” (издателство „Наука и изкуство”, 1984 г.)

През 2003 г., със съдействието на Главно управление на архивите при Министерския съвет, в поредицата „Архивите говорят”, под номер 24, по случай 100 години от Илинденско-Преображенското въстание – 1903 г. излиза сборникът „Михаил Герджиков и подвига на тракийци – документален сборник” (Университетско издателство „Св. Климент Охридски”), изготвен от Надежда Недкова и Евдокия Петрова.

През 2019 г. с подкрепата на СТДБ издателство „Захарий Стоянов“ публикува последната й  книга: „Михаил Герджиков. Живот и дело“.

Поклон пред светата й памет!  

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн