Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Напусна ни отец Александър Чъкърък, член на ВК на СТДБ

С прискърбие и болка научихме вестта за внезапната кончина на отец Александър Чъкърък. Безкористно и беззаветно предан на българската  кауза, той ще остане в сърцата ни и в летописа на тракийското движение с примера, който оставя за поколенията.

Отец Чъкърък е роден в Одрин в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското училище „Петър Берон“ в Одрин и семинария в Пловдив. Има диплома за магистър по богословие от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е за свещеник през 2001 г. и от 2003 г. служи в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, Турция. Той и неговият баща Филип Чъкърък десетки години доброволно поддържат и стопанисват българската църква в Одрин. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазването и реставрирането на храма.

Отец Чъкърък работеше неуморно за запазване и укрепване на устоите на християнската вяра и традиции. Под негово ръководство на 6 и 21 май всяка година в града се стичат стотици тракийци и граждани за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св.св. Константин и Елена“.

С активното съдействие на отец Чъкърък през 2008 г. към храма „Св. Георги“ е открит филиал на читалище „Просвета – 1870“ в Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“. В него много деца изучават български език.

Като член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България отец Чъкърък  работеше всеотдайно за защита на българщината и тракийската кауза. Той беше предложен за удостояване с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен от СТДБ, за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство. На 15 февруари т.г. на тържествена церемония в Гербовата зала на президентската институция Президентът Румен Радев удостои отец Александър Чъкърък с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен.

Отец Чъкърък беше наш съмишленик, личност, уважавана и ценена заради своята честност, почтеност, принципност и борбен дух в защита на тракийската кауза и българщината.

Поклон пред светлата му памет!

Съболезнования на роднините и близките.

Кр. Премянов,
Председател на СТДБ

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн