Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Тъжна вест. Напусна ни Петра Мечева, член на ЦР на СТДБ

С прискърбие и болка научихме вестта за кончината на Петра Мечева. Безкористно и беззаветно предана на тракийската кауза, тя ще остане в сърцата ни и в летописа на тракийското движение с примера, който оставя за поколенията.

Родена през  1931 г. в гр. Тополовград, тя израства в семейство на бежанци от Беломорска Тракия. Основно образование завършва в гр. Гюмюрджина, средното в гр. Хасково, Висша младежка школа в София, Институт за учители в гр. Пловдив. Работи в Окръжен комитет на комсомола в гр. Хасково. Започва работа като учителка в гр. Пловдив, а от 1963 г. е в гр. Стара Загора. Носител е на орден „Кирил и Методий” и на награда за учители - новатори на гр. Стара Загора „Анастасия Тошева“. Почетен гражданин на град Стара Загора.

Петра Мечева е сред възстановителите на Тракийската организация в България след 1989 г. От 1992 г. е председател на тракийско дружество „Одринска епопея” в Стара Загора и на Регионалния съвет на Тракийските дружества в старозагорски регион. От 1997 г. е председател на възстановения Тракийски женски съюз в България, по-късно  - негов почетен председател, член на Централното ръководство и на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България.

Автор е на книгите „Родени в Тракия, родили за Тракия“, „Никола Каишев – възстановител на Стара Загора“, „Тракия не ще забравим“ и много други публикации на тракийска тематика.

Петра Мечева беше наш съмишленик, личност, уважавана и ценена заради своята честност, почтеност, принципност и борбен дух в защита на тракийската кауза.

Поклон пред светлата й памет!

Съболезнования на роднините и близките.

Кр. Премянов,
Председател на СТДБ

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн