Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха Деня на Тракия

26 март - Денят на Тракия и тази година бе тържествено отбелязан в цялата страна. Тържествата, организирани от Съюза на тракийските дружества в България, тракийските дружества по места и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, посветени на Деня на Тракия и 100-годишнината от Одринската епопея  започнаха със заупокойни молитви и продължиха с тържествени ритуали за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите.

Съюзът на тракийските дружества в България събра на националното тържество представители на държавата и обществеността. Сред гостите бяха Маргарита Попова - Вицепрезидент на Република България и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Честването започна със заупокойна молитва, с поднасяне на цветя и венци пред паметника на Одринци и продължи в зала №1 на Централния военен клуб с научна конференция на тема: "100 години от Одринската епопея и 100 години от разорението на тракийските българи". Участие в конференцията взеха Академик Георги Марков, Чл. кор. дфн Васил Проданов, Проф. дин Тр. Митев, Проф. дин Светлозар Елдъров, Проф. Д. Порязов, Полк. доц. д-р Димитър Зафиров, Доц. Ст. Райчевски, Доц. д-р Б. Бужашка, н.с. Емилия-Боряна  Славкова и др.

В. Стоянова – секретар на ТНИ отчете високото равнище на изпратените разработки и силната лична мотивация на авторите, участвали в средношколския конкурс на тема: "100 години от Балканските войни и разорението на тракийските българи", обяви имената на победителите и тяхната награда – посещение в Европейския парламент в Брюксел, което ще се осъществи на 5 и 6 юни т.г.

Отбелязването на Деня на Тракия в София завърши със спектакъл-концерт "Сто години безсмъртие". Празнични концерти бяха организирани от всички тракийски дружества в страната - Варна, Бургас, Стара Загора, Поморие, Ямбол, Сливен, Хасково, Русе, Харманли, Айтос и др.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн