Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийският женски съюз при СТДБ чества 85-тата си годишнина в Стара Загора

На 27 октомври 2018 г., под почетния патронаж на Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, се проведе тържественото честване на 85-тата годишнина на Тракийски женски съюз при Съюза на тракийските дружества в България.

Организатори на честването са: Тракийски женски съюз при СТДБ и Съюз на тракийските дружества в България.

Тържеството се проведе в Драматичен театър „Гео Милев“ в гр. Стара Загора. Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов поздрави жените тракийки, а Ваня Мечева - съпредседател на женската организация припомни историята на ТЖС.

Създаден преди 85 години, Тракийският женски съюз е забранен след преврата на 19 май 1934 година. Възстановен е през пролетта на 1997 г. в Стара Загора. Бяха припомнени имената на най-изявените активистки на тракийското женско движение - журналистката Мара Михайлова от Кърджали и Петра Мечева от Стара Загора, която 17 години е председател на ТЖС при СТДБ. Днес Петра Мечева е почетен председател на Тракийския женски съюз, а негови съпредседатели са Ваня Мечева и Елена Мурджева.

Тържественото честване продължи с празничен концерт, в който взеха участие изявени тракийски изпълнители, сред които и тракийският славей на Странджа Калинка Згурова.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн