Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха Деня на Тракия и 100-годишнината от Одринската епопея

Тържествата в София, организирани от Съюза на тракийските дружества в България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, посветени на Деня на Тракия-26 март и 100-годишнината от Одринската епопея  започнаха в 10 часа със заупокойна молитва в църквата "Св. Николай Софийски-Нови“. Час по-късно продължиха с тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Одринци.

Маргарита Попова – Вицепрезидент на Република България произнесе слово пред Паметника на Одринци, поднесе венец и почете подвига и паметта на загиналите воини, паднали край Одрин и из тракийските полета преди 100 години. Цветя и венци пред паметника на Одринци поднесоха кметът на София Йорданка Фандъкова, Красимир Премянов – председател на СТДБ, тракийци и признателни граждани.

Тържественото честване продължи в зала №1 на Централния военен клуб с научна конференция на тема: "100 години от Одринската епопея и 100 години от разорението на тракийските българи", в която взеха участие Академик Георги Марков, Чл. кор. дфн Васил Проданов, Проф. дин Тр. Митев, Проф. дин Светлозар Елдъров, Проф. Д. Порязов, Полк. доц. д-р Димитър Зафиров, Доц. Ст. Райчевски, Доц. д-р Б. Бужашка, н.с. Емилия-Боряна  Славкова и др.

В. Стоянова – секретар на ТНИ отчете високото равнище на изпратените разработки и силната лична мотивация на авторите, участвали в средношколския конкурс на тема: "100 години от Балканските войни и разорението на тракийските българи", обяви имената на победителите и тяхната награда – посещение в Европейския парламент в Брюксел, което ще се осъществи на 5 и 6 юни т.г.

По предложение на СТДБ и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва професор Иван Филчев-полковник от резерва, бе удостоен с най-високото отличие - почетен знак на МО по повод на 90-та си годишнина за принос в развитието на военната наука.

Отбелязването на Деня на Тракия завърши със спектакъл-концерт "Сто години безсмъртие"  в концертната зала на Централния военен клуб. 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн