Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Почетохме Деня на Тракия. Репортаж на БНТ

В цялата страна и най-вече в Югоизточна България беше отбелязан денят на Тракия. Датата е избрана заради победата на българските войни, които превземат Одринската крепост на 26 март 1913 г.

Политици и много граждани поднесоха цветя и венци на паметника на Одринската епопея в София. Четвъртокласници от столичното училище Димчо Дебелянов изненадаха приятно присъстващите военни роти,като спонтанно започнаха да танцуват в ритъма на бойни маршове на Българската армия.

Денят на Тракия беше почетен и в парламента. Председателят Михаил Миков заяви, че значимостта на днешната дата е като тази на 3 март и 6 септември и, че политиците ни трябва да помнят идеалите на тракийските войводи за единение. Днес се почита паметта и на хилядите български бежанци от Беломорска и Одринска Тракия, които загиват по време на етническото прочистване от страна на Турция и Гърция в началото на миналия век.

Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България: “Няма как да не говорим и да не споменем за едно злодеяние, за прогонването на тракийските българи от техните изконни земи. Злодеяние на 20-ти век, което се извършва пред очите на цяла Европа, но Европа мълчи. Няма как да не осъдим това злодеяние на 20-тия век, защото уважаеми гости и днес в различни точки на този напрегнат, труден и тревожен свят се извършват злодеяния!”

Автор: Милен Кирилов

http://bnt.bg/news/obshtestvo/pochetohme-denya-na-trakiya

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн