Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тържествено честване на Деня на будителите

На 31 октомври 2021 г. по инициатива на Академията за иновации и развитие тържествено бе почетена паметта на българските народни будители пред паметника на Паисий Хилендарски в София. Честването бе открито с празнично слово на академик проф. д-р инж. Иван Величков – председател на Академията. В нелеката историческа съдба на народа ни родолюбивата и величава дейност на плеядата просветители и революционери сякаш намира своя завършен вид в стиха на Добри Чинтулов, който всеки от нас знае наизуст - „Стани, стани юнак балкански, от сън дълбок се събуди“. Светите Братя Кирил и Методий,  Климент Охридски, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Добри Чинтулов, Петър Берон, братя Миладинови, Капитан Петко войвода, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов отдавна са се превърнали в светци в народната памет на българите, защото са будели умовете им, като са ги измъквали от мрака на незнанието, безверието и робството. Присъстващите - видни представители на науката, културата, образованието и обществения живот, сред които проф. Захари Захариев – председател на Фондация „Славяни“, д-р Александър Златанов – зам.-министър на здравеопазването, Ергин Емин – председател на Асоциацията на българските градове и региони, в изказванията си се обединиха около мотото, че днес будител трябва да бъде всеки един от нас, защитавайки ежедневно осъзнатата си убеденост, че буквите и книгите имат несломима сила и красота, че битието без култура, знание и просветеност е обречено, че наша кауза трябва да бъде издигането в култ на просвещението, на  познанието и духовното извисяване.

Денят на народните будители води началото си от 1922 г., когато тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски предлага Денят на българския светец  Свети Иван Рилски Чудотворец – 1 ноември, да стане Празник на народните будители.

Академията раздаде първите си награди „Будител на 2021 г.“

Присъстваха представители на всички ВУЗ-ове от София и страната и на Националния студентски съвет. Съюзът на тракийските дружества в България и ТНИ също почететоха събитието. Краснодар Беломорски и Зорница Радонова поднесоха цветя пред паметника на Паисий Хилендарски в знак на уважение и почит към  безсмъртното дело на просветителите. 


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн