Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Айтоските тракийци почетоха рождението на Левски заедно с президента Румен Радев

Автор: Николай ДИМИТРОВ

На 18 юли, точно в 9.20 ч. Президентът Румен Радев и Областният управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова пристигнаха пред Общината в Айтос. Целта на визитата на Президента беше да посети православния храм „Св. Димитър“ и да поднесе цветя пред паметната плоча на Васил Левски, по повод 184 години от рождението на Апостола.

Президентът беше посрещнат от кмета Васил Едрев и членовете на   ТД „ТРАКИЯ“ – Айтос. Румен Радев първо поздрави тракийци, които го очакваха пред Общината. "Най-важното сега е да не забравяме заветите на Левски. Заради всички тези млади хора, които виждам тук", заяви Президентът. По думите му, Айтос е едно от местата, които с удоволствие посещава.

В двора на храма официалните лица бяха посрещнати от строя на Ученическия гвардейски отряд на СУ „Христо Ботев“  и от децата от Клуб "Млади възрожденци" при СУ „Никола Вапцаров“ - Айтос. Децата и учителите от ДГ „Славейче“ пък изненадаха Президента с вълнуваща програма с песни и стихове за Апостола.

Румен Радев и  проф. Нейкова влязоха в храма, в който по предания, през 1872 г. е пял Левски. Те запалиха свещи, и поднесоха цветя пред паметната плоча, поставена преди 24 години от Общински комитет „Васил Левски“ - Айтос.

Пред входа на църквата, Президентът получи картина на айтоската художничка Димитрина Желева със символите на града, и с пожеланието, платното да напомня на държавния глава за Айтос и неговите граждани.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн