Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Председателят на бургаското ТД „Странджа“ - инициатор и дарител за изграждането на параклис в село Веселие, Приморско

На 21 юни т.г., Стефан Колев - председател на бургаското Тракийско дружество „Странджа“, направи първа копка на параклис на „Свети Димитър“, който ще бъде изграден в село Веселие, Община Приморско. Освен инициатор, Ст. Колев е и основен дарител на средства за изграждането на храма.

На това място, преди 200 години е съществувала църква, носеща името на християнския светец Свети Великомъченик Димитър Солунски Чудотворец, който е един от най-почитаните светци у нас.

В церемонията първа копка участваха и заместник председателят на ВК на Съюза на тракийските дружества в България Гено Пухов, кметът на община Приморско Димитър Германов, кметът на село Веселие Стойчо Карабинов, представители на читалища от Община Приморско, членове на Тракийско дружество „Странджа“ и жители на с. Веселие.

Водосветът беше извършен от отец Стилиян, който служи в храм „Свети Никола“ в Созопол.

Гено Пухов и Стефан Колев информираха присъстващите, че са започнали изграждането на тракийски секции във всички населени места на Община Приморско.

След полагането на основния камък на всички присъстващи беше раздаден курбан в еко-комплекс „Свети Димитър“. За доброто настроение на гостите се погрижи тракийски фолклорен ансамбъл и Лазар Налбантов - народен певец и заместник председател на Тракийско дружество „Странджа“.

С идеята и дарението, което направи за изграждането на параклис Стефан Колев записа името си сред имената на онези  дарители и родолюбци, които са оставили трайна диря в родната история чрез възвисяването на човешкия дух над меркантилното.

СТДБ поздравява Стефан Колев с благородното дело и му пожелава здраве и дълголетие!

Като кликнете върху линковете, може да прочетете как бургаските медии отразиха събитието:

https://chernomorie-bg.com/post/napraviha-parva-kopka-na-paraklis-kray-veselie-2612

https://uniconbg.com/post/39005-neshto-unikalno-se-sluchi-v-strandja-video-snimki-.html

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн