Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийското дружество в Харманли с акция в Маджарово

Златка Михайлова

Тракийското дружество „Бойко Чавдаров“  в Харманли  с председател Маргарит Петров организира успешна  акция по благоустрояване на терена около Пантеона-костница край Маджарово. Участниците изрязаха изсъхнали и изпочупени клони на дървета и храсти, окосиха тревата, почистиха целия район, където се издигат и  параклисът „Св. Петка Българска“ , както и монументът „Тракия без граници“.

Следващата стъпка в планираното обновление на паметното място е премахване на корозирали елементи от оградната мрежа, почистване и боядисване. С това ще се заеме Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково с председател Кирил Сарджев.

Двете активни  дружества станаха инициатори на подмяна на  износения купол на Пантеона., който  ще заблести с ново покритие от типа златист титан. Средствата са осигурени от дарители. Съдействие оказват община Маджарово и Съюзът на тракийските дружества в България.

Ремонтните работи  ще започнат в края на август и ще завършат  в навечерието на националния тракийски събор-поклонение пред жертвите – бежанци от Беломорска Тракия през есента на трагичната 1913 г. 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн