Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци от Харманли и Хасково участваха в официалната церемония по откриването на възстановения Гърбав мост

На 9 август т.г., с тържествена церемония в Харманли бе открит възстановеният Сводест или Гърбав мост, който е символ на града. Той е построен през далечната 1585 г. и е единственият изцяло запазен обект от обособяването на Харманли като селище.

Мостът е уникално творение, чиито строител е големият архитект на Османската империя Мимар Синан. Съоръжението е построено, за да улесни преминаващите кервани. Сводът на моста образува гърбавина, откъдето идва и името му.

Реновирането на моста е резултат от изпълнение на проект „Възраждането на старите исторически и културни коридори“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция.

Целта е да се увеличи туристическата привлекателност на Харманли и да се популяризира общото културно наследство.

Домакин на официалната церемония беше кметът на община Харманли Мария Киркова. На откриването присъстваха консулът на България в Одрин Атанас Димов, вицеконсулът Роберто Иванов, кметът на община Хасково Станислав Дечев, регионалният инспектор към Министерството на културата за Южен централен район арх. Слави Славов, инж. Юлиян Димов, архиерейският наместник отец Живко Петров, партньорите по проекта от Асоциацията за популяризиране на Одрин и туризмът в Одрин, председателят на тракийското дружество „Бойко Чавдаров“ в Харманли Маргарит Петров, председателят на тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково Кирил Сарджев, наследници на тракийски бежанци и и много граждани.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн