Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Ансамбъл „Китна Тракия“ и председателят на ТД „Георги Сапунаров“, Хасково с високи отличия за популяризиране и съхранение на тракийския фолклор

На 16 юни т.г. заместник - областният управител на Хасково Мартин Узунов връчи най-високото отличие „Почетен плакет на областния управител на област Хасково“ на председателя на тракийско дружество „Георги Сапунаров“ Кирил Сарджев. Поводът е 60 години от създаването на ансамбъл „Китна Тракия“

Мартин Узунов поздрави председателя на тракийско дружество „Георги Сапунаров“ Кирил Сарджев за приноса на ансамбъла към културата на област Хасково и страната. Той му връчи и поздравителен адрес от областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов.

Ансамбъл „Китна Тракия“ е създаден през 1960 г. към тракийската организация в Хасково с диригент Здравко Иванов и хореограф Тодор Стоянов. Към него има три формации - танцов състав, певчески хор и оркестър. През годините те са работили с редица изтъкнати композитори и хореографии, а изпълненията им са представени в над 45 държави от Европа, Азия и Америка. Ансамбълът е лауреат на нашите и чужди конкурси и фестивали. Носител е на званието „Представителен“ от 1979 г. и орден „Св. Св. Кирил и Методий “- първа степен. От 1990 г. ансамбълът е изцяло на издръжката на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“, а от 2008 г. е към структурите на НЧ „Тракия 2008“, чиито секретар е тракийката Анета Георгиева.

60 години от създаването на „Китна Тракия“ беше отпразнувано със запомнящ се грандиозен концерт в читалище „Заря“. Сред официалните гости на мащабното мероприятие бяха кметът на община Хасково Станислав Дечев, генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров, първият хореограф и вдъхновител на „Китна Тракия“ акад. Крум Георгиев, заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева, бивши и настоящи хореографи, танцьори, инструменталисти, солисти и танцьори от школата на „Китна Тракия“.

Пред препълнената зала на читалище „Заря“ танцьори, инструменталисти и изпълнители изнесоха впечатляващ спектакъл, който бе аплодиран дълго от почитателите на тракийския фолклор.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на Тонка Колева, диригент на хора към ансамбъл „Китна Тракия“, която има изключителни заслуги за постигнатите успехи и за юбилейния концерт, но за съжаление не успя да участва в него.

Кметът на община Хасково Станислав Дечев награди „Китна Тракия“ с кристален плакет „Св. Богородица“ и не скри удовлетворението си, че шест десетилетия ансамбълът съхранява българските традиции, които предава и на следващите поколения.

В знак на признателност към дългогодишния успешен път на ансамбъл „Китна Тракия“ ръководството на СТДБ го удостои с с плакет „125 години организирано тракийско движение в България“ и с поздравителен адрес от  Красимир Премянов, председател на Съюза, чиито активен член е Хасковското тракийско дружество.

     

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн