Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
В Хасково тракийци отбелязаха 90 г. от рождението на Димо Хаджиев – учител и научен работник

Златка Михайлова

С представянето на научен труд на Димо Хаджиев (1933-2015) Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“ в Хасково почетоха 90-годишнината от рождението му.

Израснал в семейство на бежанци от Беломорска Тракия, той учи в Търговско-стопанската гимназия, работи в различни предприятия в Хасково, завършва Висшия икономически университет във Варна. Дълги години преподава, включително като старши учител в днешната Финансово-стопанска гимназия. В продължение на три години е преподавател по икономически дисциплини в Института за културно-просветни кадри в Хасково.

За заслуги към образователната система е награден от просветното министерство с орден „Кирил и Методий“ – втора и трета степен. Като активен деятел на Тракийското дружество е отличен с юбилеен сребърен медал „Капитан Петко войвода“, припомни председателят Кирил Сарджев.

През 1979 г. Хаджиев се посвещава на научна работа, записва аспирантура в днешния Университет за национално и световно стопанство. Публикува статии на икономическа тематика, включително в регионалния печат. Със съдействието на хасковска фирма отпечатва своя изследователски труд „Кратка история на икономическите теории“.

В присъствието на сина Петър Хаджиев и други роднини и близки на Димо Хаджиев дошлите на срещата споделиха спомени за учителя – научен работник, общественик, тракийски деец.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн