Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Хасковските тракийци ще зарадват с ръчно изработени мартеници децата от българските неделни училища в Одрин и Истанбул

Обичаят Баба Марта заема съществено място в народния календар на българите. Той е един от най-почитаните и емоционални празници, запазил се от древността до наши дни. Свързан е с редица вярвания, обичаи и обреди, имащи за цел да осигурят здраве за хората и домашните животни, добър урожай за земеделските култури.

В народния фолклор Баба Марта е символ на идващата пролет.

Всяка година, в началото на март в Одрин и Истанбул може да се срещнат хора, закичени с традиционните червено-бели български мартеници, с които се посреща Баба Марта. Белият цвят в мартеничката предвещава дълголетие, а червеният олицетворява здравето и силата.

Хасковските тракийци и тази година ще изпратят мартеници в съседна Турция. Част от тях са ръчно изработени от сръчните ръце на тракийката Анета Георгиева от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково. Символите на пролетта, изработени с много любов и професионализъм, ще зарадват децата от българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул и наши сънародници в турския мегаполис.

Друга част от хасковските мартеници ще зарадват децата от неделното училище в Одрин и богомолците в българските църкви „Св. Георги“ и „Св. св. Константин и Елена“.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн