Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Одрин аплодира хасковския ансамбъл „Китна Тракия“

Златка Михайлова

Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и  читалище „Тракия 2008“ в Хасково активно се включиха в  състоялия се на 24 май  в Одрин празник на българската азбука, просвета и култура. Той бе организиран от Генералното консулство на България в Одрин. Присъствали са областният управител  Хусеин Кюршат Кърбъйък,  кметът на Одрин Реджеп Гюркан, ректорът на  тамошния Тракийски университет проф. д-р Ерхан Табакоглу, депутати, кметове, ръководители на търговски камари и стокови борси, представители на неправителствени организации, пишат Анадолската агенция  и информационни сайтове в съседна Турция .

Сред поканените на тържеството бяха кметът на Ивайловград  Диана Овчарова, бизнесмени- щедри дарители за реализация на родолюбивите инициативи на  тракийци от хасковския регион.

Дошлите на празника  аплодираха изпълненията на Представителния  ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“,  който не за първи път стъпва на сцена в Одрин. Децата от Българското неделно училище „Иван Вазов“ в Одрин  представиха музикална програма, каза председателят на Тракийското дружество   Кирил Сарджев.

В празничния ден формацията за български народни танци „Балкан“ в Одрин, която  наскоро участва в националния събора „Китна Тракия пее и танцува“  в Хасково , получи плакет на  Съюза на тракийските дружества в България с пожелания за нови творчески постижения.

Генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров изказа благодарност  за активното участие на хасковските тракийци  за подкрепата на българския дух в Одрин.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн