Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Хасковски бизнесмен с щедро дарение за български храм в Одрин

Златка Михайлова
Снимка: Георги Чъкърък

Голям ремонт завърши в българския православен храм „Св.св. Константин и Елена“ в Одрин. Дарителски жест  направи  хасковският бизнесмен Веселин Недев, който има тракийски корени. С материали и финансови средства от родолюбивия дарител са подменени водосточни тръби, обшивки, шахти и други елементи, които осигуряват надеждна хидроизолация на сградата на църквата, свидетелство за православната архитектура от 19 век.

Признателни сме за  направеното дарение, което е значим  принос за съхраняване на българските светини в Одринска Тракия, каза  Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково.

Построената през 1869 г. църква „Св. св. Константин и Елена“ е  изцяло реставрирана в 2008 г. със средства на българската държава, на общини и фондации от България и много дарения, сред които и от Хасковска област. В 2010 г в двора на църквата е открит паметник на екзарх Антим I по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България.

Днес църквата е своеобразен български  културен център в Одрин. Преди дни там гостува пътуващата изложба“ Заедно по пътя на Кирил и Методий“. Тя бе организирана от Генералното консулство на България в Одрин, Фондация „Българска екзархия“ в Истанбул и Интернет радио „Татковина“.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн